Čaj koji smiruje živce, olakšava disanje i jača imunitet

Čaj od lipe podstiče cirkulaciju, poboljšava varenje, ublažava bolove prouzrokovane gasovima, efikasan je za izbacivanje sluzi, olakšava menstrualne bolove, pospešuje apetit i ublažava nervozu i simptome anksioznosti.

Zdravlje

Izvor: Radiosarajevo.ba

Nedelja, 14.01.2018.

08:15

Čaj koji smiruje živce, olakšava disanje i jača imunitet
Foto: Thinkstock

Pravi se jednostavno: jednu kašičicu cvetova prelijte šoljom ključale vode, sačekajte 10 minuta i procedite tečnost.

Kada je reč o prevenciji, čaj od lipe koristan je u borbi protiv arterioskleroze, upale vena, angine pektoris i infarkta. Pije se povremeno i umereno, a najbolji je čaj od rane ili krupnolisne lipe.

Protiv nazeba

Pomešajte po 25 grama cveta lipe, zove i kamilice, 15 grama biljke pomoćnice i 10 grama sapunjače, pa 3 kašike smese poparite s pola litra ključale vode, poklopite i posle jednog sata pijte što toplije tokom dana.

Zaustavite proliv

Pomešajte po 30 grama cveta lipe i kamilice, i po 10 grama petrovca, ružinog cveta, šipurka i podubice. Tri kašike ove mešavine prelijte s pola litra vrele vode, poklopite i konzumirajte posle jednog sata.

Ublažite opekotine

Poparite u jednom litru vrele vode 100 grama cveta ili lista lipe, ostavite poklopljeno tri sata, procedite, napravite obloge i stavite na povređeno mesto.

Kupka za bebe

U litar proključale vode dodajte tri šake cvetova lipe i kuvajte na tihoj vatri dva, tri minuta. Procedite i sipajte u kadu s vodom pre kupanja. Ova kupka smiruje bebe i decu i pomaže da lakše zaspu.

Oslobodite se celulita

Pomešajte po dva prstohvata mirođije, pirevine i lipe, pa kuvajte 10 minuta u pola litra vode. Procedite i pijte tokom dana.

Ojačajte imunitet

Pomešajte po 25 grama šipka i cvetova lipe i po 15 grama pomorandžine kore i cvetova zove, pa tri kašike mešavine prelijte s pola litra proključale vode. Neka mešavina u poklopljenoj posudi odstoji 10 minuta, a zatim je procedite. Pijte 2-3 šolje zagrejanog čaja dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: