Alkohol ostećuje matične ćelije i izaziva rak

Unosom alkohola u telu nastaje štetna hemikalija koja može trajno da ošteti DNK matičnih ćelija, čime se povećava rizik od nastanka raka, zaključak je istraživanja britanskih naučnika.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.01.2018.

20:32

Alkohol ostećuje matične ćelije i izaziva rak
Foto: Thinkstock

"Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim ćelijama. Iako se neka oštećenja događaju slučajno, naši nalazi ukazuju na to da unošenje alkohola povećava rizik od takvog vrsta oštećenja", rekao je profesor molekularne biologije Ketan Patel, jedan od vodećih istraživača, prenosi Rojters.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, a naučnici su koristili analizu hromozoma i sekvenciranje DNK prilikom utvrđivanja štete nastale acetaldehidom, štetnom supstancom koja nastaje kada organizam razgrađuje alkohol.

Miševima je davan razređen alkohol, nakon čega je procenjivan uticaj alkohola na DNK životinja. Nalazi ukazuju na to da acetaldehid može da prekine i ošteti DNK unutar matičnih ćelija, čime se trajno menja DNK sekvenca u tim ćelijama.

Nalazi istraživanja pružaju detaljniji uvid u načine na koje alkohol uvećava rizik od pojave raka dojke, creva i pet drugih vrsta raka.

Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene ogranizacije klasifikuje alkohol kao kancerogen prve grupe pozivajući se na "ubedljive dokaze" da alkohol izaziva rak u ljudskom organizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: