Novo otkriće: Namirnice koje obnavljaju pluća bivših pušača

Ishrana bogata paradajzom i voćem donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože do jačanja imunološkog sistema. Po novoj studiji, te namirnice mogu i da obnove funkciju pluća bivšim pušačima.

Izvor: hina
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svake godine otprilike 55 odsto pušača pokuša da prestane sa pušenjem. Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik od plućnih bolesti, od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB) do raka.

Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva veliki interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima.

Pluća počinju da zaceljuju odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može da traje godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir jeste činjenica da pluća potpuno sazrevaju između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje da slabi i disanje postepeno postaje sve teže. To se događa jer mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik.

Istraživanje naučnika iz škole javnog zdravlja Džon Hopkins u Baltimoru pokazalo je da ishrana bogata paradajzom i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik KOPB-a bivšim pušačima, istovremeno i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo drugo važi i za osobe koje nikada nisu pušile.

Magični broj je, kako naučnici tvrde, dva paradajza i tri sveže voćke dnevno.

Rezultati su objavljeni u časopisu European Respiratory Journal.

Vesti

Za 30 odsto se može smanjiti obolevanje od raka

Jednostavnim i jeftinim merama može se smanjiti za 30 odsto broj obolelih od raka, a to su eliminacija pušenja, alkoholizma, smanjenje gojaznosti, šetnja, neizlaganje kože suncu i solarijumu, kaže prof. Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju Srbije.

Vesti petak 19.01. 10:00 Komentara: 0
strana 1 od 2021 idi na stranu