Namirnice koje najbolje oporavljaju pušačka pluća

Jedenje paradajza i jabuka moglo bi da pomogne u oporavku pluća bivših pušača. Istraživanje je pokazalo da odrasle osobe koje jedu dva paradajza i više od tri porcije jabuka dnevno imaju sporiji pad funkcije pluća u odnosu na osobe koje su retko jele ove namirnice.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.12.2017.

08:15

Namirnice koje najbolje oporavljaju pušačka pluća
Foto: Thinkstock

Međutim, pozitivno dejstvo izaziva samo sveže voće i povrće, što znači da konzervirane i obrađene vrste nemaju željeni efekat.

U okviru studije škole "Džons Hopkins Blumberg" iz 2002. godine, procenjivan je uticaj ishrane na funkciju pluća kod više od 650 odraslih osoba, a zatim su isti testovi ponovljeni na istoj grupi ispitanika 10 godina kasnije.

Učesnici iz Nemačke, Norveške i Velike Britanije popunjavali su upitnike o svojoj ishrani i ukupnom unosu hranljivih materija, kao i prolazu kroz spirometriju – postupak kojim se meri kapacitet pluća da uzimaju kiseonik.

U obzir su uzimani starost ispitanika, visina, pol, indeks telesne mase, društveno-ekonomski status i fizička aktivnost.

Rezultati, koji su objavljeni u "European Respiratory Journal", pokazali su da je povezanost između ishrane i funkcije pluća još veća kod bivših pušača.

Utvrđeno je da hranljive materije koje se nalaze u paradajzu i voću, posebno u jabukama, pomažu u oporavku oštećenja na plućima koja su prouzrokovana pušenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: