SZO: Medicinski kanabis ne izaziva zavisnost i nije toksičan

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da glavni sastojak u medicinskom kanabisu ne izaziva zavisnost i nije toksičan. Istraživači su mesecima proučavali kanabidiol, sastojak marihuane koji nije psihoaktivan i često se koristi u medicinske svrhe, a uglavnom dolazi u obliku ulja, kapi ili kapsula.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Petak, 15.12.2017.

19:45

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

Upravo na osnovu tog istraživanja, Svetska zdravstvena organizacija objavila je da sastojak koji čini do 40 odsto ekstrakta marihuane nije toksičan i ne izaziva zavisnost.

Stručni odbor za zavisnost od droga ustanovio je da nema dokaza da kanabidiol izaziva probleme sa zdravljem.

Osim toga, otkriveno je da bi kanabidiol mogao da bude koristan i u lečenju epilepsije i "brojnih drugih medicinskih stanja".

Iako je izveštaj objavljen u novembru, pažnju je privukao tek ove nedelje, nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila konkretne preporuke.

Kada je reč o nabavci i legalizaciji, preporučen je novi pristup kanabisu. Međutim, istraživači ističu da izveštaj ne znači da WHO preporučuje upotrebu kanabidiola. Saopšteno je da kontrola ili regulacija kanabidiola nije neophodna na međunarodnom nivou, već da to treba prepustiti svakoj državi zasebno.

"To znači da njegova proizvodnja i upotreba u određene svrhe, kao što su lečenje i istraživanje, ne bi trebalo da bude zabranjena, jer WHO do sada nije pronašao dokaze o eventualnoj štetnosti kanabidiola", izjavio je portparol organizacije.

Preciznije preporuke i zaključci biće objavljeni u maju 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: