"Strašne" slike na paklicama cigareta imaju suprotan efekat

Slike na kutijama cigareta dizajnirane su da odvrate tinejdžere od pušenja, ali istina je da imaju potpuno suprotan efekat.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

11:51

Default images
foto: epa

Rezultati novog istraživanja pokazuju da mnogi tinejdžeri zapravo smatraju da su fotografije na cigaretama zanimljive, a ne strašne kao što bi trebalo da budu.

U nekim slučajevima, tinejdžeri su izjavili da su ih slike na kutijama i bilbordima navele da zapale svoju prvu cigaretu.

Autor studije Vilijam Šadel kaže da mladi ljudi koji nisu imali nameru da puše nisu ni bili potreseni ovakvim fotografijama. Štaviše, bili su vrlo ravnodušni. Oni pak, koji su bili na granici da zapale svoju prvu cigaretu posle ovih plakata bili su još više podstaknuti.

“Strategije protiv pušenja su otišle previše daleko. Posteri su precenjeni i grafike su otišle predaleko. Treba pronaći novi način ilustracije na koji način duvanski dim utiče na čoveka“, kaže dr Šadel.

Istraživanje je objavljeno u onlajn žurnalu “Nicotine and Tobacco“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: