Ne stežite bešiku: Šta se događa kada odlažemo odlazak u WC?

Ukoliko predugo stežete bešiku, suzdržavajući se od odlaska u toalet, rizikujete ozbiljnu infekciju mokraćne bešike i posredno pojavu krvnih ugrušaka.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

19:15

Default images
Foto: Thinkstock

Upravo to se dogodilo bejzbol igraču Njujork Metsa Metu Harviju, koji je propustio utakmice zbog "nespecifične bolesti", a kasnije je objasnio da je predugo zadržavao mokraću, što je dovelo do stvaranja krvnog ugruška.

"Moram da koristim WC malo češće umesto da odlažem odlazak", rekao je Harvi grupi novinara.

Direktorka urološke onkologije na Univerzitetu Južna Kalifornija En Šakman kaže da zbog infekcije bešike zaista može da se pojavi krv u urinu. Ona je kod infekcije iritirana, upaljena i može da krvari, i u pitanju je mnogo ozbiljnija upala nego kod mokraćnih kanala.

"Ako predugo zadržavate urin ili ga ne izbacite do kraja, izazivate infekciju. Problem je ako vam je to navika, a ne povremena pojava", rekao je Šakman.

Zbog fizionomije i kraćih mokraćnih kanala, žene su sklonije upali, i oko 50 odsto žena je ima bar jednom u životu. Ipak, dok žene to mnogo lakše prepoznaju, muškarci obično ne znaju šta su simptomi infekcije, pa često dođe do pojave krvi u urinu pre nego što odu kod lekara.

"Krv u mokraći svakako jeste razlog za brigu jer može da bude znak većeg problema", kaže dr Šakman, ali dodaje da je najčešće u pitanju infekcija.

Izvor: nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: