Kašalj, tradicija i savremena medicina

Dolazi zima. Deca su odavno spremna za školski raspust, skijanje i sankanje, a odrasli za novogodišnje praznike. Ipak, zimsko vreme, osim neradnih dana, praznovanja, okićenih ulica i štandova donosi i prehladu, grip i neizbežni kašalj.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 09.12.2017.

08:20

Kašalj, tradicija i savremena medicina
Thinkstock / Ilustracija

U tradiciji naših predaka nalaze se biljke koje su se stotinama godina koristile u borbi protiv svih vrsta kašlja. Danas su, sve one, udružene sa savremenom medicinom, pronašle put za brz i siguran prestanak kašlja.

Tako jagorčevina i tamjan svojim aktivnim delovanjem olakšavaju tegobe praćene produktivnim kašljem. Ekstrakti ove dve biljke zajedno još efikasnije razređuju gust bronhijalni sekret i olakšavaju iskašljavanje. Tamjan ispoljava i protivupalno delovanje, pa će doprineti ubrzanju oporavka disjanih puteva.

Nasuprot produktivnom kašlju stoji suv, uporan i nadražujući kašalj, koji neke osobe muči mesecima ali, zajedničkim dejstvom belog sleza i kamilice taj period će se znatno smanjiti. Koren belog sleza i ekstrakt kamilice tradicionalno se koriste protiv suvog kašlja. Sluzi belog sleza oblažu sluzokožu ždrela i tako smanjuju iritaciju grla. Sastojci kamilice pojačavaju povoljno dejstvo sluzi belog sleza i deluju protivupalno.

Ovakva kombinacija sastojaka veoma je korisna kao zaštita ždrela, kako kod preosetljivosti na zagađenja vazduha, kao što su dim i smog, tako i na suv vazduh u zatvorenim prostorijama.

Pušački kašalj je tegoba koja prati pušače tokom cele godine, bez obzira na vremenske prilike ili neprilike. Ekstrakti jagorčevine, tamjana, ehinacee, meda, ulja eukaliptusa i anisa dokazano pomažu u održavanju zdravlja disajnih puteva i olakšavaju iskašljavanje. Dodatkom vitamina A, E i C jača se imunitet i pomaže regeneracija sluznice disajnih puteva koja je nadražena zbog uticaja duvanskog dima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: