Zašto se nikad ne naspavamo kad spavamo na novom mestu?

Ako spavate u hotelu, kod prijatelja ili na bilo kojem novom mestu, veliki su izgledi da ćete se ujutru probuditi ošamućeni i mutnih očiju.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čak iako se ne sećate da ste se okretali i bacali po krevetu, verovatno je da ćete sledećeg dana biti umorni.

Kada spavamo na novom mestu, mozak je u modusu "preživljavanja" i isključuje se samo jedna njegova polovina, dok druga hemisfera ostaje polubudna i na oprezu. Naučnici sa Univerziteta Braun, koji su otkrili ovaj fenomen, kažu da smo na svaki nepoznat zvuk spremni da skočimo.

Naučnici su već ranije otkrili sindrom prve noći, FNE (First-Night-Effect), ali nisu znali kako tačno funkcioniše. Profesorka Masako Tanaki i njene kolege krenuli su od sebe kako bi ustanovili - zašto. Na snimcima njihovih mozgova pokazao se asimetrični uzorak aktivnosti spavanja, jedna je hemisfera budna, dok druga spava. Polubudna hemisfera reaguje i na spoljne nadražaje.

Na ovaj način spavaju životinje, kod ptica i morskih sisara ustanovljeno je da jedna hemisfera spava, dok je druga poput noćnog stražara. Kitovi i delfini su veoma ranjivi dok spavaju, a hemisfere njihovih mozgova spavaju naizmenično. Profesorka Masako kaže da "naši mozgovi možda imaju minijaturni sastav, kakav imaju kitovi i delfini".

Sa ovim saznanjem, naučnici koji se bave spavanjem, mogli bi da pronađu način "isključivanja" ovog mehanizma, što bi naročito bilo važno za ljude koji su često na putu. Ljudski je mozak, naime, vrlo fleksibilan.

Izvor: Nedeljnik.rs

Vesti

Čistite slušalice i ne delite ih - na njima su često gadne stvari

Od mrtvih ćelija do voska iz ušiju i bakterija - sve to može se naći na slušalicama koje koristite svakodnevno. Zato je izuzetno važno da ih redovno čistite, a prema studiji objavljenoj u magazinu "Online Journal of Health and Allied Sciences" česta upotreba slušalica koje se stavljaju u uho povećava razmnožavanje bakterija unutar bubne opne.

Vesti nedelja 17.06. 13:42 Komentara: 0

Psihičko zlostavljanje: 10 znakova koje većina ljudi ne primećuje

Za razliku od fizičkog zlostavljanja, emocionalno zlostavljanje je često teško uočiti. Zlostavljana osoba polako počinje da pokazuje simptome svog stanja, na početku suptilne, a kasnije sve jasnije. Zbog toga je važno da naučite kako da prepoznate i te suptilne znakove, jer posledice psihičkog zlostavljanja nisu ništa manje opasne od posledica fizičkog zlostavljanja.

Mentalno zdravlje subota 16.06. 08:39 Komentara: 38
strana 1 od 2093 idi na stranu