Plik od opekotine nikada ne bi trebalo da bušite

Sve opekotine i ožiljke od toplote, nastale kao posledica dodira vrelog tiganja ili ringle, prskanja vrelog ulja ili izloženosti vreloj vodi ili pari trebalo bi tretirati na isti način.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 22.12.2017.

12:30

Plik od opekotine nikada ne bi trebalo da bušite
Thinkstock / Ilustracija

Otkrićemo vam neke od saveta koji bi mogli da vam pomognu u takvim situacijama.

Voda

Prvo što bi trebalo da uradite, pošto se odmah udaljite od izvora toplote, jeste da zonu opekotine držite u vodi (ili ispod mlaza vode) oko 20 minuta. Važno je da izbegavate ledenu vodu kao i upotrebu leda. Voda bi tebalo da bude mlaka ili prohladna.

Šta je dobro za lečenje opekotine?

Kada je u pitanju šta da stavite na opekotine, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti. Hladite opekotinu vodom oko 20 minuta. To može pomoći u ublažavanju bola i sprečavanju daljeg širenja oštećenja kože.

Nakon hlađenja, prekrijte opekotinu sterilnim zavojem ili gazom kako biste zaštitili povređenu kožu od infekcije.Ukoliko je bol intenzivan, uzmite lek protiv bolova prema uputstvima ili se posavetujte sa lekarom kako biste ublažili bol. Ako je opekotina velika, duboka ili je zahvatila lice, ruke, noge ili genitalije, odmah potražite medicinsku pomoć.

Šta staviti na opekotinu u prvom trenutku kada nastane?

U prvom trenutku kada nastane opekotina, najvažnije je hladiti je hladnom tekućom vodom oko 20 minuta. Ovo će pomoći u smanjenju temperature kože i sprečiti dalje širenje oštećenja.

Hladna voda, ali ne previše

Važno je da voda bude hladna, ali ne i previše hladna, kako ne bi izazvala dodatno oštećenje kože. Nemojte stavljati led direktno na opekotinu jer može izazvati oštećenje tkiva.

Izbegavajte pastu za zube, puter…

Takođe, izbegavajte stavljanje domaćih sredstava poput putera, ulja ili zubne paste na opekotinu, jer to može pogoršati stanje. Nakon hlađenja, prekrijte opekotinu sterilnom gazom ili zavojem kako biste zaštitili povređenu kožu od infekcije. Ako je opekotina veća, dublja ili je zahvatila velike površine tela, odmah potražite medicinsku pomoć.

Uklonite odeću i nakit

Oslobodite se odeće i nakita u blizini mesta opekotine, osim ukoliko su pripijeni uz kožu pa ih je teže ukoniti bez dodatnog povređivanja. U tom slučaju ih ostavite na sebi.

Opekotinu bi trebalo pokriti. Za to je najbolje upotrebiti plastičnu foliju za pakovanje hrane, ali može da vam posluži i obična plastična kesa.

Ukoliko se opekotina nalazi na licu ili očima, trudite se da ostanete u sedećem položaju. Ležanje može da utiče na povećanje otoka.

Čime mazati plikove od opekotina?

Kada je reč o mazanju plikova od opekotina, preporučuje se da ih ne mažete sa kremama, losionima ili mastima, jer to može dovesti do infekcije. Bolje je da ostavite plikove netaknute i sačekate da sami puknu ili se povuku.

Mazanje plikova može oštetiti tanak sloj kože preko plika i povećati rizik od infekcije. Ako imate brigu ili sumnje, najbolje je da se posavetujete sa zdravstvenim profesionalcem za pravilan tretman plikova od opekotina.

Ne bušite plikove

Manje opekotine možete da lečite i sami. Trudite se da održavate higijenu opečenog mesta i nipošto namerno ne bušite plikove koji mogu da nastanu.

Razlog je to što tečnost koja se formira unutar plika održava novu kožu, koja se formira, čistom, i tako sprečava infekciju i pospešuje brže izlečenje.

Ovi saveti se odnose na manje, uslovno rečeno kuhinjske, opekotine. Kod većih opekotina odmah se obratite lekaru. Isto važi i za opekotine nastale direktnim kontaktom sa električnom strujom ili opasnim hemikalijama, piše britanski Ekspres.

Deca mlađa od pet godina i trudnice bi u slučaju opekotina trbalo odmah da potraže pomoć lekara.

Dodatni saveti za tretiranje plikova od opekotina

Nemojte otvarati plikove:

Plikovi pružaju prirodnu zaštitu oštećenoj koži ispod. Iako može biti primamljivo otvoriti plik ili iscijediti tečnost, to može povećati rizik od infekcije i produžiti proces zarastanja. Pustite plik da se prirodno povuče ili pukne sam od sebe.

Izbegavajte trljanje ili pritiskanje:

Izbegavajte trljanje ili pritiskanje plikova kako biste izbegli dodatno oštećenje kože i moguću infekciju. Pazite da ne nosite previše tesnu odeću koja bi mogla pritiskati plikove.

Pazite na higijenu

Održavajte čistotu opekotine i okolne kože. Perite ruke pre nego što dodirujete opekotinu kako biste smanjili rizik od infekcije. Koristite blage, neutralne sapune i vodu za čišćenje područja oko opekotine.

Koristite blage analgetike

Ako je opekotina bolna, možete koristiti over-the-counter analgetike prema uputstvima ili se posavetovati sa lekarom. To može pomoći u ublažavanju nelagode dok opekotina zarasta.

Pratite opekotinu

Redovno pratite stanje opekotine. Ako primetite znakove infekcije kao što su crvenilo, otok, toplina, iscedak ili povišena temperatura, odmah se obratite lekaru. Takođe, ako primetite da opekotina ne zarasta ili se pogoršava, potražite medicinsku pomoć.

Održavajte hidrataciju

Pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju tela. Dobro hidrirano telo pomaže u bržem zarastanju rana i opekotina.

Izbegavajte izlaganje na Suncu

Ako se opekotina nalazi na izloženim delovima tela, izbegavajte izlaganje direktnom sunčevom svetlu. Sunčeva svetlost može pogoršati iritaciju i oštetiti kožu.

Ovi saveti se odnose na blage opekotine. Ako je opekotina ozbiljnija, dublja ili se prostire na veliku površinu tela, neophodno je potražiti medicinsku pomoć odmah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: