Volite džin? Urbani mit o ovom piću potvrdila i nauka

Oni iskusniji su oduvek za pojačane emocije krivicu bacali na džin, a nova studija je zapravo potvrdila ovaj urbani mit.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

10:50

Default images
foto: thinkstock

Rezultati studije pokazali su kako različita pića utiču na emocije, pa se tako ispostavilo da je džin definitivno najgori, tačnije da najviše podstiče suze i tugu, za razliku od vina ili piva.

Istraživanje je obuhvatilo oko 30.000 ljudi starosti između 18 i 34 godine, a čak jedna četvrtina ispitanika koji su pili džin rekla je da im je on podstakao emocije, ali i agresiju, za razliku od 17 odsto onih koji su pili crno vino i 9 odsto onih koji su pili belo vino ili pivo.

S druge strane, džin definitivno najviše opušta, pa samim tim i budi emocije.

“Vekovima se ispijanje ruma, džina i votke povezivalo sa nasiljem, a zapravo je tačno da ova pića ponajviše bude emocije. Brže se piju, a imaju veću koncentraciju alkohola u njima. Kada alkohol ’udari’ u krv u isto vreme smanjuje mogućnost mozga da ublaži impulsivna osećanja i razmišlja o posledicama“, kaže profesor Mark Belis.

Džin je vekovima bio na lošem glasu, a u 17. veku nazivao se čak "majčina propast“, a govorilo se i da čini žene sterilnim, pa je navodno džin krivac za smanjenje populacije u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: