Žene koje dožive infarkt ređe dobiju reanimaciju zbog grudi

Žene koje dožive infarkt na javnom mestu imaju veće šanse da umru, a razlog je banalan - spasioci ne žele da jače pritiskaju ženske grudi ili im je neprijatno da raskopčavaju odeću žrtve, pa često izostaje adekvatna pomoć.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Nedelja, 19.11.2017.

08:15

Žene koje dožive infarkt ređe dobiju reanimaciju zbog grudi
Foto: Thinkstock

Istovremeno, muškarci koji dobiju infarkt na javnom mestu imaju 23 odsto više šansi da prežive, utvrđeno je na konferenciji Udruženja za srce u američkom gradu Anahajmu.

U slučaju infarkta, obavezno se primenjuje spoljnja masaža srca ili kardio-pulmonalna reanimacija.

Ljudi koji se zateknu kod ženske osobe koju treba da oživljavaju oklevaju da joj dotaknu grudni koš, što može da bude fatalno za osobu pogođenu infarktom, upozoravaju stručnjaci.

Nova studija proučila je 20.000 slučajeva infarkta i utvrdila da je 39 odsto žena koje su imale srčani udar na javnom mestu dobilo potrebnu masažu srca, a da kod muškaraca taj procenat iznosi 45 odsto.

"Verovatno je reč o obeshrabrujućem razmišljanju i izbegavanju brzog i snažnog pritiskanja na sredini ženskih grudi", objašnjava Odri Bluer sa Univerziteta u Pensilvaniji, vodeći autor studije.

Ona upozorava da se i prilikom vežbanja reanimacije koriste replike muškog torza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: