Orgazam može da dovede do slepila

Orgazam može da bude veoma moćan, toliko moćan da može čak i da oslepi osobu koja ga doživljava.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2017.

16:32

Orgazam može da dovede do slepila
Thinkstock / Ilustracija

Stanje "postkoitalnog gubitka vida" posledica je onoga što se u nauci naziva valsalva retiopaija. To je stanje do koga dolazi kada se krvni sudovi odjednom naglo nakupe u oku, usled pritiska na retinu.

U studiji slučaja, koju su sproveli naučnici sa univerziteta iz Edinburga i iz Sautemptona, navodi se primer jednog 21-godišnjaka koji je lekarima saopštio da je zadržavao dah i gurao dijafragmu ka spolja, tokom orgazma, što je dovelo do pucanja krvnih sudova oka.

U drugom slučaju, 29-godišnji pacijent se javio klinici za hitne intervencije nakon što je, tokom šetnje, primetio skotom (delimična ili potpuna mrlja u vidnom polju) na levom oku. Na direktno pitanje lekara, čovek je odgovorio da je imao veoma "žestok" i intenzivan seksualni odnos prethodne večeri.

Tokom orgazma, valsalvin manevar (nagli i silovit izdisaj kroz zatvorene disajne puteve) može da proizvede iznenadni porast krvnog pritiska u retinalnim krvnim sudovima, što dovodi do pucanja krvnih sudova i hemoragične retinopatije, navodi Indy100.

Na svu sreću, ovako izazvano slepilo je privremeno, ali osećaj ipak nije nimalo prijatan.

Autori studije ohrabruju lekare da, bez stida i tabua, u ovakvim situacijama uvek pitaju svoje pacijente za prethodnu seksualnu aktivnost kao mogući razlog fiziološke promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: