Revolucionarni podvig: Nova koža za "dečaka leptira"

Lekari koji leče dečaka iz Nemačke obolelog od bulozne epidermolize, teške bolesti kože opasne po život, izjavili su da su eksperimentalnom genskom terapijom uspeli da mu stvore potpuno novu kožu.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug / Mirko Wache/Ruhr University Bochum via AP
Tanjug / Mirko Wache/Ruhr University Bochum via AP

Dečak-leptir Hasan (9), rođen u Siriji, smešten je pre dve godine u bolnicu u Nemačkoj, s retkom, neizlečivom bolešću kože, izazvanom mutacijama gena. Zbog te bolesti koža je izuzetno osetljiva na dodir, kao krila leptira, i gotovo konstantno je puna plikova i otvorenih rana, navodi AP.

Za njegov slučaj angažovani su doktori iz Italije koji su uzeli mali uzorak dečakove kože i u laboratoriji dodali njenim ćelijama ispravnu verziju lošeg gena. Potom su mu presadili takvu genetski modifikovanu kožu.

Posle niza operacija kojima mu je spasavan život, dečak Hasan je dobio novu, genetski modifikovanu kožu, koja prekriva 80 odsto njegovog tela, navodi BBC.

Sada, dve godine kasnije, njegova koža izgleda potpuno normalno. Doktori navode da je stanje dečaka toliko napredovalo da ne samo da mu više nisu potrebni lekovi, već je ponovo krenuo u školu i čak igra fudbal.

Hasanov otac rekao je da se dečak "sada oseća kao normalna osoba", da se igra, da je aktivan i uživa u životu.

Nekoliko dana po rođenju Hasan je imao plikove i rane po celom telu i najveći deo njegove kože izgledao je kao otvorena rana.

Kako za buloznu epidermolizu leka nema i oko 40 odsto obolelih ne doživi adolescenciju, doktori su dečakovu porodicu pripremali za najgore.

Jedan od doktora u nemačkoj bolnici izjavio je da su se lekari prvobitno odlučili za palijativnu negu, jer "nisu imali šanse da spasu život deteta".

Tada je doveden tim biologa specijalista za gensku terapiju, sa italijanskih univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji, a Hasanovi roditelji su im odobrili da pokušaju s eksperimentalnom terapijom, prenosi BBC.

Vesti

Povezanost gvožđa u spanaću i dioksina u vazduhu

Zabrinutost za zdravlje je jedna od najsnažnijih odrednica ljudskog ponašanja. Površnost je, pak, jedna od najčešćih ljudskih osobina. Udružene, zabrinutost i površnost, stvaraju beskrajne mogućnosti uspešnog reklamiranja svakovrsnih zdravih metoda (ishrane, spavanja, čišćenja organizma i moćan su provodnik efikasnog zastrašivanja naroda.

Vesti sreda 17.01. 10:15 Komentara: 0
strana 1 od 2020 idi na stranu