40 razloga za brigu o (ne)plodnosti

Od danas se širom Evrope obeležava Evropska nedelja (ne)plodnosti (European Fertility Week) novom kampanjom #40razloga, a prema procenama, u Srbiji problem sa neplodnošću ima 400.000 parova, dok u EU neplodnost pogađa više od 25 miliona ljudi.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.11.2017.

16:49

Default images

Naime, ciljna stopa nataliteta po ženi u Evropi bi trebalo da bude 2,1, ali istraživanja pokazuju da je prosek 1,58, a u pojedinim zemljama poput Italije i Grčke i do 1,4. To, dodaju, znači da će se, po prognozama, radno stanovništvo u EU smanjiti za oko 40 miliona ljudi do 2080. godine, a opadajuća stopa nataliteta u kombinaciji sa starenjem stanovništva znači da je Evropa u opasnosti da u sledećih 50 godina izgubi svoju ekonomsku, kulturnu i ukupnu međunarodnu moć.

Navode i da situacija u Srbiji nije bolja od evropskog proseka - u našoj zemlji žene u proseku imaju po 1,5 dete, dok svaki treći par nema dece.

"Po dostupnim procenama, oko 400.000 parova u Srbiji ima problema sa neplodnošću. Kao i u EU, stigma i tabu su rasprostranjeni na našim prostorima, i veoma je važno raditi na podizanju javne svesti i edukaciji društva o pitanjima i problemima steriliteta", kaže predsednica "Šanse za roditeljstvo" Sandra Jovanović.

To udruženje je ove godine primljeno u punopravno članstvo "Plodnosti Evrope" (Fertility Europe), asocijaciju evropskih organizacija i udruženja pacijenata, koje se bave pitanjima plodnosti i steriliteta.

"Srbija mora više da učini za lečenje, podršku parovima i pojedincima koji se bore sa neplodnošću. Ako se nešto ne promeni, prognoze su tmurne. Čak i do toga da demografi tvrde da ako dospemo do stope rađanja od 1,3 deteta možemo nestati kao nacija", upozorila je Jovanovićeva.

Cilj Evropske nedelje (ne)plodnosti je da približi činjenice o neplodnosti svim Evropljanima, pozivajući na veću svest i politiku podrške radi rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti u Evropi. Evropska nedelja (ne)plodnosti je pokrenuta 2016. godine i stvorena je da bi se skrenula pažnja na dilemu o neplodnosti, temu o kojoj se retko govori u Evropi. Kampanja #40razloga zašto je neplodnost važna, započeta je video-snimkom koji pokazuje prave razloge zbog kojih je neplodnost važna stanovnicima Evrope.

Nakon toga, "Plodnost Evrope" objaviće #40razloga za brigu o plodnosti koji su zasnovani na nauci i brojevima, svakodnevno na Fejsbuku i Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: