Parkinson će se otkrivati 10 godina ranije?

Nova studija tvrdi da bi čulo mirisa moglo da pomogne u otkrivanju Parkinsonove bolesti i deset godina pre razvoja bolesti, piše Neurology.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 04.11.2017.

11:30

Parkinson će se otkrivati 10 godina ranije?
Foto: Thinkstock

Naučnici koji rade na ovoj studiji tvrde da su napravili test kojim se može izmeriti nečije čulo mirisa, što bi moglo da pomogne u ranoj dijagnostici i lečenju Parkinsona, pre nego što se pojave simptomi drhtanja i ukočenosti.

Oni su otkrili da je slabije čulo mirisa u slučaju Parkinsonove bolesti izraženije kod muškaraca, iako nije poznato zašto je to tako.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest mozga kojoj nema leka i nije poznato šta je izaziva. Prethodne studije pokazale su da postoji verovatnoća za razvoj bolesti u roku od četiri do pet godina nakon što osoba izgubi čulo mirisa, kaže autor studije Honglei Čen.

On kaže da je testiranje trajalo deset godina i da je uključivalo 2.500 ljudi. Iako ne postoji lek, postoje načini lečenja koji mogu da smanje simptome trešenja ruku, glave, nogu, lica i vilice, ukočenost ruku, nogu ili tela, usporene pokrete i slabu ravnotežu i koordinaciju pokreta.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: