Prirodni lek iz vaše kuhinje ublažava bol i štiti od raka

Ukoliko mislite da začini služe samo za poboljšanje ukusa hrane, u zabludi ste. Većina začina koje koristite ima neku ulogu u očuvanju vašeg zdravlja.

Izvor: vijesti.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čili papričice sadrže kapsaicin, supstancu koja deluje kao analgetik, antibiotik i antiseptik.

Ova namirnica važan je izvor vitamina A, B, C i E, i minerala poput mangana, kalijuma i bakra.

Kapsaicin podstiče mozak na lučenje endorfina, prirodnog sredstva protiv bolova. Osim toga, je zaslužan za osećanje zadovoljstva, podstiče energiju tela i zagreva ga.

Čili stimuliše apetit i podstiče rad digestivnog trakta, a zahvaljujući antioksidantima uništava slobodne radikale u organizmu, i podstiče uklanjanje toksina iz našeg tela.

Pomoći će vam i da lakše dišete, jer ulazi u bronhije i respiratorni trakt (naravno ukoliko ne preterujete).

Vitamin C, beta-karoten i folna kiselina koju čili sadrži imaju antikancerogeno dejstvo. Istraživanja su pokazala da ove supstance smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva, dok likopen u crvenom čiliju generalno smanjuje mogućnost za nastanak raka.

Čili papričice takođe utiču na snižavanje krvnog pritiska i smanjenje nivoa holesterola, što doprinosi prevenciji srčanog udara i očuvanju zdravlja srca.

Vesti

Povezanost gvožđa u spanaću i dioksina u vazduhu

Zabrinutost za zdravlje je jedna od najsnažnijih odrednica ljudskog ponašanja. Površnost je, pak, jedna od najčešćih ljudskih osobina. Udružene, zabrinutost i površnost, stvaraju beskrajne mogućnosti uspešnog reklamiranja svakovrsnih zdravih metoda (ishrane, spavanja, čišćenja organizma i moćan su provodnik efikasnog zastrašivanja naroda.

Vesti sreda 17.01. 10:15 Komentara: 0
strana 1 od 2020 idi na stranu