Nesnosan bol u stomaku zapravo je bio simptom nečeg užasnog

Kada je 15-godišnjak iz Malezije odlučio da potraži pomoć lekara zbog nesnosnih bolova u stomaku, otkriveno je da nosi deformisani fetus svog preminulog blizanca.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

12:40

Nesnosan bol u stomaku zapravo je bio simptom nečeg užasnog
Foto: Thinkstock / ilustracija

Tinejdžer je od rođenja imao tvrd otok i bol u stomaku, a lekari su na osnovu rezultata CT skeniranja pretpostavili da je reč o tumoru.

Ipak, zdravstveno stanje tinejdžera vremenom se pogoršavalo, sve dok nije bio primoran da hitno potraži medicinsku pomoć.

Dalja istraživanja pokazala su da se u stomaku dečaka nalazi fetus, koji se snabdevao pacijentovom krvlju baš poput pravog tumora, prenosi Dejli mejl.

Umrli blizanac nije mogao da se hrani zasebno, s obzirom na to da nije imao pupčanu vrpcu, placentu, niti usta, navodi se u medicinskom časopisu BMJ Case Reports.

Fetus, koji je rođen sa kosom, kožom, zakržljalim ekstremitetima i kičmom, i formiranim genitalijama, težio je 1,6 kilograma, a bio dugačak 23,8 centimetara.

Telo je vraćeno porodici na zahtev majke, koja je želela da ga sahrani.

PROČITAJTE JOŠ: Mladiću iz stomaka izvadili "tehnički živog" blizanca

Ovaj neobični fenomen poznat je u medicini pod nazivom 'foetus in fetu', a u celokupnoj medicinskoj literaturi je do sada zabeleženo oko 200 takvih slučajeva.

Nastaje usled nepravilnog odvajanja blizanaca, kada zakržljali blizanac postaje deo tela zdravog blizanca.

U oko 80 odsto slučajeva, zakržljali fetus se nalazi u stomaku. Ukoliko se ne odstrani u potpunosti hirurškim putem, moguć je nastanak malignog tkiva, navodi doktor Rašide Jakob, vođa tima bolnice "Sultan Abdul Halim" koji je izveo hirurški zahvat.

"Operacija uklanjanja zakržljalog fetusa predstavlja veliki izazov, s obzirom na to da postoji veliki broj krvnih sudova pomoću kojih se telo hrani. Veličina ovog fetusa znatno je otežala zahvat zbog velike mogućnosti oštećenja okolnih struktura u organizmu", rekao je Jakob.

Pacijent se trenutno uspešno oporavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: