Zdravlje / Vesti 5

Nesnosan bol u stomaku zapravo je bio simptom nečeg užasnog

Kada je 15-godišnjak iz Malezije odlučio da potraži pomoć lekara zbog nesnosnih bolova u stomaku, otkriveno je da nosi deformisani fetus svog preminulog blizanca.

Izvor:
Foto: Thinkstock / ilustracija

Tinejdžer je od rođenja imao tvrd otok i bol u stomaku, a lekari su na osnovu rezultata CT skeniranja pretpostavili da je reč o tumoru.

Ipak, zdravstveno stanje tinejdžera vremenom se pogoršavalo, sve dok nije bio primoran da hitno potraži medicinsku pomoć.

Dalja istraživanja pokazala su da se u stomaku dečaka nalazi fetus, koji se snabdevao pacijentovom krvlju baš poput pravog tumora, prenosi Dejli mejl.

Umrli blizanac nije mogao da se hrani zasebno, s obzirom na to da nije imao pupčanu vrpcu, placentu, niti usta, navodi se u medicinskom časopisu BMJ Case Reports.

Fetus, koji je rođen sa kosom, kožom, zakržljalim ekstremitetima i kičmom, i formiranim genitalijama, težio je 1,6 kilograma, a bio dugačak 23,8 centimetara.

Telo je vraćeno porodici na zahtev majke, koja je želela da ga sahrani.

PROČITAJTE JOŠ: Mladiću iz stomaka izvadili "tehnički živog" blizanca

Ovaj neobični fenomen poznat je u medicini pod nazivom 'foetus in fetu', a u celokupnoj medicinskoj literaturi je do sada zabeleženo oko 200 takvih slučajeva.

Nastaje usled nepravilnog odvajanja blizanaca, kada zakržljali blizanac postaje deo tela zdravog blizanca.

U oko 80 odsto slučajeva, zakržljali fetus se nalazi u stomaku. Ukoliko se ne odstrani u potpunosti hirurškim putem, moguć je nastanak malignog tkiva, navodi doktor Rašide Jakob, vođa tima bolnice "Sultan Abdul Halim" koji je izveo hirurški zahvat.

"Operacija uklanjanja zakržljalog fetusa predstavlja veliki izazov, s obzirom na to da postoji veliki broj krvnih sudova pomoću kojih se telo hrani. Veličina ovog fetusa znatno je otežala zahvat zbog velike mogućnosti oštećenja okolnih struktura u organizmu", rekao je Jakob.

Pacijent se trenutno uspešno oporavlja.

Komentari 5
Čitajte
Pošalji komentar