Zdravlje / Vesti 4

Zbog ove dijete 11-godišnji dečak je zamalo oslepeo

Roditelji jednog dečaka iz Toronta u Kanadi naučili su na teži način da redovno treba jesti šargarepu, spanać i brokoli.

Izvor: Newser
Foto: Thinkstock / ilustracija

Oni su dečaka odvezli kod lekara zbog ozbiljnog gubitka vida i suvoće očiju, gde su tokom pregleda primećene dve Bitotove mrlje na njegovim rožnjačama, prenosi Live Science.

Lekari su takođe saznali da je osam meseci pre toga dečak mogao da vidi pokrete samo na 30 centimetara daljine, pa su zaključili da je uzrok bolesti neuhranjenost.

Rezultati analize krvi pokazali su da dečak pati od teškog nedostatka vitamina A, a uzrok je bila stroga dijeta kojoj je podvrgnut zbog mnogobrojnih alergija na hranu i ekcema.

Ispostavilo se da je pacijent konzumirao samo svinjetinu, jagnjetinu, jabuke i pahuljice Čirios, što nikako ne predstavlja dovoljno raznovrsnu ishranu, čak ni kada se dijeti dodaju krompir i krastavci koji sadrže male količine vitamina A.

Nakon šest nedelja terapije (dečak je primio ogromne doze vitamina A), njegovo stanje se popravilo, ali lekari navode da postoji mogućnost da se pacijent nikada neće potpuno oporaviti.

Komentari 4
Čitajte
Pošalji komentar