Otvoren holističko-rehabilitacioni centar "Oslonac"

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Anton Skala" počeo je sa radom Holističko-rehabilitacioni centar "OSLONAC" kao rezultat zajedničkog projekta opštine Stara Pazova i Delegacije EU u Srbiji vredan 232.812,88 evra.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Projekat "Podrška socijalne inkluzije najugroženijih grupa, uključujući Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici", koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi.

EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Trenutni kapacitet Centra je za oko 30-oro dece i mladih sa različitim razvojnim poteškoćama (poremećaji pažnje i različite vrste senzornog oštećenja). Centar je jedinstven u Srbiji jer pruža inovativne terapije u vidu senzorne sobe, bele sobe i halo-terapiju (slana soba) uz stručnu pomoć defektologa i psihologa.

Holističko-rehabilitacioni centar "Oslonac" obuhvata kombinaciju različitih tipova terapija namenjenih osobama sa invaliditetom kako bi prevazišle fizičke i sociološke barijere unutar svoje zajednice kroz holistički pristup pojedincu i njegovom okruženju u oblasti zdravstva, obrazovanja, razvoja veština i osnaživanja socijalne inkluzije.

Centar "OSLONAC" će svojim korisnicima omogućiti nekoliko vrsta pomoći – psihološku, medicinsku pomoć i fizioterapiju. Predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović istakao je da je ovo veoma značajan projekat za Staru Pazovu koji doprinosi razvoju zajednice i socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa.

"Drago nam je što je Delegacija EU u Srbiji dodelila sredstva za realizaciju ovog značajnog projekta opštini Stara Pazova. Zajednički rad na izgradnji Centra omogućio je da se bolje upoznamo sa potrebama osetljivih grupa i načinima za njihovo što bolje uključivanje u zajednicu. Stara Pazova će nastaviti da pomaže finansiranje Centra jer smatramo da je preduslov zdrave zajednice postojanje jednakih šansi za sve", rekao je Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.

Foto: Promo
Foto: Promo

Direktorka ŠOSO "Anton Skala" Tanja Todorović kaže da ovaj Centar jedini u Srbiji pruža inovativne terapije koje mogu da poboljšavaju sposobnosti mozga i stimulaciju čula.

"Za korisnike 'OSLONCA' smo obezbedili holistički pristup kroz senzorne terapije (senzorna soba, bela soba) i halo-terapiju ( slana soba) uz stručnu pomoć i podršku defektologa, psihologa, pedagoga i pedijatra. Kombinacija ovih terapija omogućava prevazilaženje socioloških barijera i napredak u pogledu obrazovanja, i veština i osnaživanja socijalne inkluzije", naglasila je Tanja Todorović, direktorka ŠOSO "Anton Skala".

Ukupna vrednost projekta iznosi 232.812,88 evra, od čega Delegacija Evropske unije finansira 85% a opština Stara Pazova doprinosi sa 15%.

Vesti

Zabrinjavajuće: Udvostručen broj umrlih od raka u Srbiji /VIDEO

U poslednje tri decenije u Srbiji je udvostručen broj umrlih od raka. Verovatno je i to razlog što uglavnom svi pozdravljaju odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije. Naši dopisnici u Kosovskoj Mitrovici, Vranju i Nišu predstavljaju crnu statistiku juga Srbije.

Vesti četvrtak 24.05. 19:50 Komentara: 18

Doktori otkrili zašto se kod potpuno zdrave dece razvija leukemija

Moderan način života koji od najranijeg detetovog uzrasta nalaže odrastanje u "prečistom" okruženju bez klica mogao bi biti jedan od uzroka razvoja najčešće zloćudne bolesti kod dece - akutne limfoblastične leukemije (ALL), smatraju britanski naučnici i veruju da bi ta informacija u dogledno vreme mogla uticati na sprečavanje razvoja bolesti.

Vesti sreda 23.05. 20:21 Komentara: 12
strana 1 od 2083 idi na stranu