Dodeljen Nobel za medicinu: Važno razumevanje biološkog sata

Nobelova nagrada za medicinu uručena je Džefriju S. Holu, Majklu Rosbašu i Majku V. Jangu za njihovo otkriće molekularnog mehanizma koji kontroliše cirkadijalni ritam.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.10.2017.

12:10

Default images

Švedska Kraljevska akademija nauka se oglasila povodom nagrade i obrazložila o kakvom se otkriću tačno radi:

“Život na Zemlji se adaptira rotaciji naše planete. Mnogo godina znamo da živi organizmi, uključujući ljud, imaju biološki sat koji im pomaže da se adaptiraju dnevnom ritmu. Kako ovaj sat zapravo radi? Džefri S. Hol, Majkl Rosbaš i Majkl V. Jang su bili u mogućnosti da zavire u biološki sat i objasne njegov mehanizam. Njihova istraživanja objasnila su kako se biljke, životinje i ljudi adaptiraju biološkom ritmu tako da je on sinhronizovan sa rotacijom Zemlje.

Koristeći vodene mušice kao model organizma, ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade izolovali su gene koji kontrolišu normalan biološki ritam. Oni su pokazali da ovi geni sadrže protein koji se akumulira u ćeliji preko noći, a degradira preko dana. Naposletku, identifikovali su dodane komponente proteina ove mašinerije, izlažući mehanizam koji upravlja samoodrživim satom unutar ćelije. Sada prepoznajemo da biološki sat funkcioniše po istim principima svim živim organizmima na Zemlji, uključujući i ljude.

Preciznije, naš unutrašnji sat prilagođava našu fiziologiju dramatično različitim fazama dana. Sat reguliše krucijalne funkcije kao što su ponašanje, nivo hormona, san, temperaturu tela i metabolizam. Naše dobro funkcionišanje je ugroženo kada dođe do nesklada između spoljnog okruženja i unutrašnjeg biološkog sata – na primer, kada putujemo kroz vremenske zone i iskusimo ’džet leg’. Takođe, nesklad između hroničnog neusklađenja biološkog sata i načina života povećava rizik od mnogih oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: