Koje su prednosti i mane kontraceptivnih sredstava?

Idealno kontraceptivno sredstvo je efikasno, neškodljivo, pristupačno, jeftino, jednostavno za upotrebu i ne remeti čin seksualnog odnosa. Izbor kontracepcije je individualan i zavisi od starosnog doba žene, životnih navika, učestalosti polnih odnosa i zdravstvenog stanja.

Zdravlje

Izvor: nedeljnik.rs

Četvrtak, 21.09.2017.

16:00

Koje su prednosti i mane kontraceptivnih sredstava?
Thinkstock / Ilustracija

Jedan od najčešćih oblika kontracepcije je kombinovana hormonska oralna kontracepcija. U pitanju su pilule koje sadrže kombinaciju hormona estrogena i progestina, koji sprečavaju nastanak ovulacije. Prednost ovog vida kontracepcije je visoka efikasnost zaštite (99,97%), a mogu da je koriste i mlade devojke, kao i žene koje nisu rađale.

Takođe su značajni i tzv. nekontraceptivni pozitivni efekti poput regulacije menstrualnog ciklusa, smanjenja intenziteta i dužine krvarenja, ublažavanje PMS-a i bolnih menstruacija, lečenje endometrioze i adenomioze, kozmetički efekat, prevencija karcinoma jajnika i endometrijuma. Kad je reč o manama, u početku se mogu javiti neželjeni efekti koji prolaze tokom prvih meseci korišćenja poput glavobolje, iregularnih krvarenja i napetosti u dojkama.

Popularan oblik kontracepcije je kombinovana transdermalna kontracepcija - flaster, koji je efikasan u 99 odsto slučajeva. Aplikuje se na kožu stomaka, gornjeg dela tela ili zadnjice (izbegava se predeo dojki). Prednost flastera u odnosu na pilulu je što se aplikuju jedanput nedeljno tokom tri sedmice, a pilula se uzima svakog dana u istom periodu. Neželjeni efekti su moguća iritacija kože na mestu aplikacije, glavobolja, napetost u dojkama i iregularna krvarenja, a obično prolaze nakon tri meseca korišćenja.

Čest oblik kontracepcije je intrauterina kontracepcija. Zasniva se na postavljanju umetka u šupljinu materice (spirala), pri čemu umetak može biti sa dodatkom metala IUU ili sa levonorgestrelom IUS - mirena. Prednost spirale je velika efikasnost (99,9%) i dugotrajna zaštita (5-10 godina, zavisno od proizvođačke specifikacije). Osim toga, mirena ima i nekontraceptivne pozitivne efekte: menstruacije su oskudnije i kraće traju, pa se koristi i za terapiju obilnih i dugotrajnih menstrualnih krvarenja. Takođe prevenira nastanak karcinoma endometrijuma. Mane ovog oblika kontracepcije su neredovni ciklusi, iregularna krvarenja, pa i mogućnost privremenog izostanka menstruacije.

Jedno od najzastupljenijih kontraceptivnih sredstava je kondom. Kad se pravilno koristi, njegova efikasnost je 93 odsto. To je jedini metod koji štiti i od polno prenosivih bolesti uključujući HIV, zbog čega se posebno preporučuje mladima i osobama koje često menjaju seksualne partnere. Mane su što može da pukne ili spadne tokom odnosa, te se u tim slučajevima preporučuje upotreba tzv. urgentne kontracepcije - pilula za dan posle, koja je efikasna ukoliko se upotrebi u prva 72 sata nakon odnosa.

Kontraceptivno sredstvo kojeg praktično nema na tržištu Srbije je dijafragma. To je krug sa kupolastim delom koji se postavlja unutar vagine i služi kao barijera spermi na putu ka grliću materice. Neophodno je da se koristi sa spermicidom.

Korišćenje bilo kog kontraceptivnog sredstva je upravo pokazatelj visokog nivoa svesti i odgovornosti prema sopstvenom telu i zdravlju, a to dalje vodi ka redovnim pregledima i blagovremenom lečenju.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: