Test krvi koji otkriva Alchajmerovu bolest

Eksperimentalni test krvi može sa priličnom preciznošću da dijagnostikuje Alchajmerovu bolesti, najčešći oblik demencije, tvrdi se u studiji objavljenoj u američkom Zborniku radova Nacionalne akademije nauka.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iako je još u fazi ispitivanja, test bi jednom mogao da se koristi kako bi se dijagnostikovale druge degenerativne bolesti mozga, i čak i blago kognitivno oštećenje nastalo kao posledica povrede glave.

Istraživači kažu da su korišćenjem testa uspeli da identifikuju pacijente sa Alchajmerom sa preciznošću od 86 procenata. Testom je takođe razlikovan Alchajer od demencije sa Levi telima, vrlo sličnog stanja, sa 90 odsto preciznosti.

Preciznost ovog testa znatno je veća od ostalih, kaže profesor Frensis Martin sa Univerziteta Central Lankašir, dodajući da je u pitanju vrlo jednostavan test.

Danas postoji samo jedan siguran test za Alchajmerovu bolest: posthumno ispitivanje mozga.

Dok je pacijent živ, dijagnoza se uspostavlja na osnovu pažljivog pregleda svih simptoma, kao i na osnovu skenerskog snimka mozga, ali i mentalnog testiranja. Takav metod je je spor i skup, tako da se stalno razvijaju testovi koji bi olakšali uspostavljanje dijagnoze u kratkom vremenu.

Izvor: Nedeljnik.rs

Vesti

Čuvajte se osteoartritisa

Četiri petine naših najstarijih građana, starijih od 65 godina, boluje od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova koja najčešće dovodi do invaliditeta. Ovaj zabrinjavajući podatak ne čudi doktore, s obzirom na to da je jedan od glavnih faktora rizika gojaznost.

Vesti utorak 20.02. 18:00 Komentara: 3
strana 1 od 2037 idi na stranu