Ne preterujte sa ovim vitaminom, posledice mogu biti opasne

Muškarci koji uzimaju velike doze vitamina B6 i B12 imaju veći rizik od dobijanja raka pluća, pokazala je studija Ohajo stejt univerziteta.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanja su pokazala da je rizik za 30 do 40 procenata viši kod muškaraca koji uzimaju ovaj vitamin zasebno, ne kroz multivitaminski preparat. Pokazalo se da se ovaj rizik uvećao zbog toga što su pušači unosili znatno veće doze vitamina od preporučenih, kako tvrdi autor studije Teodor Braski, epidemiolog na Ohajo stejtu.

On veruje da je u pitanju sinergija vioke doze vitamina, pušenja i rizika od raka pluća kod muškaraca. Oni pušači, muškarci, koji uzimaju najviše doze vitamina B6 imaju tri puta veći rizik od dobijanja raka pluća u narednih šest godina, u odnosu na one koji nisu koristili suplemente.

U slučaju vitamina B12, rizik se skoro učetvorostručio. U pitanju su nivoi veći za 11 puta od preporučene doze u slučaju B6, i 23 puta veće kod vitamina B12.

U malim količinama, ovi vitamini učestvuju u nekoliko vitalnih procesa u telu, uključujući i replikaciju DNK. Ali mnogi dodaci sa visokim dozama reklamiraju se kao oni koji povećavaju energiju. Dr Braki kaže da je u pitanju čist marketing.

Uvećanje rizika od raka pluća nije otkriven kod žena, niti kod onih koji su uzimali vitamin B9, poznat i kao folna kiselina.

Izvor: Nedeljnik.rs

Vesti

Čuvajte se osteoartritisa

Četiri petine naših najstarijih građana, starijih od 65 godina, boluje od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova koja najčešće dovodi do invaliditeta. Ovaj zabrinjavajući podatak ne čudi doktore, s obzirom na to da je jedan od glavnih faktora rizika gojaznost.

Vesti utorak 20.02. 18:00 Komentara: 3
strana 1 od 2037 idi na stranu