Ako spavate manje od šest sati dnevno, evo loše vesti za vas

Ako spavate kraće od šest sati noću, podjednaku štetu nanosite svom organizmu kao i kada pijete alkohol.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.08.2017.

08:20

Ako spavate manje od šest sati dnevno, evo loše vesti za vas
foto: thinkstock

Manjak sna dovodi do rizika od gojaznosti, depresije, srčanog i moždanog udara. Ipak, nova istraživanja navode da nedostatak sna može imati opasne posledice po mozak.

Ako ste budni po 18 sati dnevno, uticaj na mozak je isti kao kada ste pijani, navodi se u rezultatima najnovije studije. Takođe, nedostatak sna vas čini lošim, ali i opasnim vozačima.

“San ima važnu ulogu u regulaciji hormona koji utiču na glad, a nedostatak sna povećava apetit i dovodi do prejedanja, a kasnije i gojaznosti“, ističe neurolog Adrijan Oven.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: