Kvalitetan san može zaštititi vaš mozak od ove bolesti

U slučaju da vas je još potrebno uveravati za raniji odlazak na odmor, nova istraživanja pokazuju kako kvalitetan san može zaštititi vaš mozak od demencije, prenosi portal Health.

Izvor: vijesti.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanje objavljeno u časopisu Neurology pokazalo je da odrasle osobe koje ne spavaju dobro mogu imati povećani rizik od Alchajmerove bolesti. Istraživači ne znaju uzrokuje li loš san brže napredovanje bolesti ili rani znakovi bolesti vode do poremećaja spavanja – ili oboje.

U svakom slučaju, hronični problemi sa spavanjem ukazuju na povećani rizik od razvoja demencije kasnije u životu.

Ovo nije prva studija koja ukazuje na vezu spavanja i Alchajmerove bolesti. Druga istraživanja pokazala su kako mozak koristi razdoblje sna za "održavanje" i čišćenje suvišnih programa, navode autori studije u svom radu. A kad se spavanje ne "odradi“ kako treba, postoji veća verovatnoća da se proteini kao što su amiloid i tau natalože i stvore kamenac, inače prisutan u mozgovima ljudi s Alchajmerovom bolešću.

No, novo istraživanje nije stalo samo na nivoima proteina amiloid i tau već se fokusiralo i na druge biološke markere Alchajmerove bolesti kod naizgled zdravih odraslih osoba.

Naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu regrutovali su 101 osobu, prosečno staru 63 godine, od kojih su svi imali normalno razmišljanje i pamćenje, ali su nosili genetske pokazatelje rizika za Alchajmerovu bolest. Učesnici su odgovorili na pitanja o kvalitetu sna te dali uzorak spinalne tečnosti.

Proučavanjem spinalne tečnosti istraživači su otkrili kako su osobe s lošom kvalitetom sna imale prosečno više markera Alchajmerove bolesti, uključujući nakupljanje proteina amiloid i tau, oštećenja mozga te tragove upale. Ti su markeri ostali i nakon što su rezultati uzeli u obzir upotrebu lekova za spavanje, simptome depresije i indeks telesne mase.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međutim, postojali su i izuzeci. Iznenađujuće, istraživači nisu pronašli povećan nivo markera Alchajmerove bolesti kada su posebno posmatrali osobe sa apnejom spavanja i poremećajima disanja, koji su glavni ometači kvalitetnog sna.

Nisu sigurni šta bi moglo objasniti ovu nepodudarnost, ali autori studije ističu kako zapravo nisu testirali učesnike na apneju tokom spavanja, samo su pitali učesnike pate li od apneje i drugih poremećaja disanja tokom spavanja - takvi poremećaji disanja često prođu neprimećeni od strane pacijenata, a subjektivna mišljenja nisu uvek pouzdana.

Moguće je da Alchajmerova bolest, u svojim ranim fazama, zapravo uzrokuje probleme sa spavanjem - čak i pre nego se pojave drugi simptomi.

Postoje dokazi da amiloidni kamenac ometa duboko spavanje, napisali su autori studije, što je važno za osećaj odmorenosti i svežine. To bi moglo objasniti zašto su ispitanici sa više Alchajmerovih markera imali veću verovatnoću za loš san.

Ipak, u celini, istraživači zaključuju kako loš san može biti jedan od faktora koji utiču na napredovanje Alchajmera - i jedan od onih na koji je moguće uticati pre nego što postane prekasno. Postoje mnogi učinkoviti lekovi, uređaji i obrasci ponašanja za poboljšanje kvaliteta sna, ističu autori studije, dodajući kako su potrebna dalja istraživanja kako bi se tačno odredilo koje aspekte sna treba poboljšati kako bi se odložila ili smanjila pojava simptoma Alchajmerove bolesti.

Iako njihovi nalazi upućuju na umerenu vezu između spavanja i rizika od Alchajmerove bolesti, istraživači veruju kako ona i dalje može biti veoma važna.

Pronalaženje načina kako odložiti pojavu prvih simptoma Alchajmerove bolesti čak i za samo pet godina moglo bi značajno smanjiti broj slučajeva oboljelih, kao i troškove zdravstvene zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu