Stranci će dolaziti da popravljaju zube, povećavaju grudi...

Prvoj grupi zdravstvenih ustanova i privatnih praksi koje su ispunile uslov za učešće u Projektu razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji danas su dodeljeni sertifikati.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Poziv za učešće u tom projektu Ministarstva zdravlja je objavljen prošle godine i stalno je otvoren, a do sada se prijavilo 130 zdravstvenih ustanova i privatnih praksi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na dodeli sertifikata u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da je potencijal zdravstvenog turizma u Srbiji prepoznat pre više godina, ali da do sada nije bilo konkretnih koraka u njegovom ostvarivanju.

"Procene su da godišnje 203 miliona Evropljana na putovanja iz zdravstvenih razloga potroši oko 115 milijardi evra, Srbija sigurno ima mogućnosti da bude deo tih procesa", istakao je Lončar.

On je dodao da se za početak promovišu stomatološke i usluge plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da se zdravstvenom turizmu pridaje sve veći značaj, a i da su uslovi za njegov razvoj u Srbiji sve bolji.

"Ovi sertifikati koje država dodeljuje su svojevrsna preporuka pacijentima iz inostranstva da će dobiti kvalitetnu i efikasnu a ne samo jeftiniju uslugu, što je važan prvi korak za razvoj te vrste turizma", istakao je Čadež.

On je dodao da Srbija ima dve neiskorišćene šanse za razvoj zdravstvenog turizma a to su banjski turizam i regionalno povezivanje, kako bi se na taj način privlačili turisti iz drugih krajeva sveta.

Vesti

Zabrinjavajuće: Udvostručen broj umrlih od raka u Srbiji /VIDEO

U poslednje tri decenije u Srbiji je udvostručen broj umrlih od raka. Verovatno je i to razlog što uglavnom svi pozdravljaju odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije. Naši dopisnici u Kosovskoj Mitrovici, Vranju i Nišu predstavljaju crnu statistiku juga Srbije.

Vesti četvrtak 24.05. 19:50 Komentara: 51

Doktori otkrili zašto se kod potpuno zdrave dece razvija leukemija

Moderan način života koji od najranijeg detetovog uzrasta nalaže odrastanje u "prečistom" okruženju bez klica mogao bi biti jedan od uzroka razvoja najčešće zloćudne bolesti kod dece - akutne limfoblastične leukemije (ALL), smatraju britanski naučnici i veruju da bi ta informacija u dogledno vreme mogla uticati na sprečavanje razvoja bolesti.

Vesti sreda 23.05. 20:21 Komentara: 17
strana 1 od 2083 idi na stranu