Veliki obrt: Kokosovo ulje uopšte nije zdravo

Ulje kokosa se poslednjih godina nametnulo kao univerzalni "lek" i sredstvo koje može da posluži najrazličitijim namenama - od dubokog prženja hrane, do izbeljivanja zuba.

Zdravlje

Izvor: Metro.co.uk

Nedelja, 18.06.2017.

14:59

Default images
Foto: Thinkstock

Međutim, naučnici sada tvrde da kokosovo ulje nije ništa bolje od drugih vrsta ulja. Štaviše, smatraju da je možda i gore.

Američko udruženje za borbu protiv bolesti srca objavilo je početkom nedelje nove preporuke za ishranu i u kojima je kokosovo ulje u nemilosti.

Prema nedavno sprovedenoj studiji, kokosovo ulje sadrži 82 odsto zasićenih masti, mnogo više od drugih ulja, što ga čini potencijalno opasnim za arterije.

Drugim rečima, nema razloga da puter ili maslinovo ulje trampite za kokosovo ulje, jer ono nije ništa zdravije.

"Kvalitetna ishrana ne podrazumeva eliminisanje masnoća, nego pažljiv odabir. Treba birati nezasićene masti i integralne žitarice, umesto šećera i rafinisanih ugljenih hidrata", kaže Viktorija Tejlor iz Britanskog udruženja za borbu protiv bolesti srca.

"Svaka promena treba da se posmatra u kontekstu celokupne ishrane. Tradicionalna mediteranska ishrana dokazano smanjuje niz rizika po zdravlje srca. Preporučujemo da zasićene masnoće u ishrani zamenite nezasićenim i da umesto masnog mesa i ulja, koristite masniju ribu, orašaste plodove i semenke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: