"Molekularni kondomi" - muška kontracepcija nove generacije

Muška kontracepcija se nije promenila decnijama - postoje kondomi i vasektomija. Nauka je, međutim, i na tom polju napredovala, pa su istraživači sa kalifornijskog Univrziteta Berkli osmislili kontracepciju za muškarce zasnovanu na hemijskim jedinjenjima.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Četvrtak, 18.05.2017.

18:59

Thinkstock

Prošle godine je otkriveno da je muška kontracepcija primenjena injekcijom gotovo jednako efikasna kao i ženska. Ispitanici su, međutim, imali određene nuspojave, kao što su pojava akni i probavnih smetnji, pa i nagle promene raspoloženja, inače uobičajene nuspojave ženske kontracepcije.

Novo istraživanje iz Kalifornije, objavljeno u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazalo je da dve hemikalije koje se koriste u narodnoj medicini mogu da pomognu u blokiranju oplođenja jajnih ćelija, što može biti efikasna alternativa kontracepciji baziranoj na hormonalnim promenama.

Kalcijum koji se nalazi u muškoj spermi (CatSper) odgovoran je za aktivaciju hormona progesterona. Istraživače je zanimalo da li može da se spreči aktivacija katspera, pa su se usmerili na prirodne molekule slične steroidima, uključujući i pristimerin (koji se nalazi u biljkama) i lupeol (hemijsko jedinjenje koje nalazimo u biljkama i voću kao što je mango).

Nakon testiranja, zaključili su da oba jedinjenja utiču na broj aktivnih spermatozda i da "pristimerin i lupeol mogu da deluju kontracepcijski sprečavanjem hiperaktivacije sperme, čime se sprečava oplodnja".

Ta hemijska jedinjenja bi mogla da se koriste kao uniseks kontracepcija, koja bi funkcionisala slično kontracepciji u hitnim slučajevima, s tom razlikom što može da se uzme pre ili posle odnosa. Kontracepcija bi mogla da se primenjuje na sličan način kao flaster ili vaginalni prsten.

"Budući da mala koncentracija ova dva hemijska jedinjenja efikasno blokira oplođenje, ova vrsta kontracepcije bi mogla da postane nova generacija kontracepcije koju smo nazvali molekularni kondomi. Ako je već moguće koristiti male količine hemijskih jedinjenja dobijenih od biljaka, koja su potpuno bezbedna i bez hormona, da bismo sprečili neželjenu trudnoću, to je mnogo bolja opcija od kontracepcije koju danas koristimo", zaključuje Polina Liško, docent molekularne i ćelijske biologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: