Zdravstvene blagodeti voća čija je sezona upravo počela

Jagode se često nazivaju supervoćem jer imaju blagotvorno dejstvo na organizam.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 13.05.2017.

20:45

Zdravstvene blagodeti voća čija je sezona upravo počela
Foto: Thinkstock

Jagode ne samo da su ukusne, već nam donose brojne zdravstvene koristi, pa se koriste kod bolova u mišićima, za snižavanje temperature, odlično su sredstvo protiv opekotina, a pojedina istraživanja su pokazala da smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti.

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Vorviku otkrilo je da ekstrakt jagode aktivira protein Nrf2 za koji se pokazalo da ima antioksidativno dejstvo i ispoljava i druge zaštitne funkcije poput smanjenja nivoa lipida i holesterola u krvi.

Ova niskokalorična namirnica (jedna šoljica jagoda ima samo 49 kalorija), podstiče proizvodnju hormona adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, a antocijanini i elagična kiselina pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi, pa bez grižnje savesti u jagodama mogu da uživaju i oni koji se brinu za liniju.
Foto: Thinkstock
Ovo slasno voće prepuno je protivupalnih i antikancerogenih jedinjenja, a odličan je izvor vitamina C jer ga sadrži više od grejpfruta ili pomorandže, pa je idealno za sve one koji žele što duže da zadrže mladolik izgled. Prema rezultatima brojnih studija, namirnice bogate vitaminom C blagotvorno utiču na sporiji nastanak bora i isušivanje kože. Ovaj vitamin podstiče razvoj kolagena koji zateže kožu i pozitivno utiče na elastičnost. Odličan je i u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, tkiva i organe.

Osim za zdravlje, jagode mogu da se koriste i za negu lica i tela, pa su čest sastojak maski za hidratizaciju kože lica. Ispasirajte sveže jagode i stavite ih na lice, a da bi koža bila lepo nahranjena, dodajte jogurt i kašičicu meda.

Ipak, budite oprezni. S obzirom na to da jagode spadaju u namirnice koje oslobađaju histamine, a oni mogu da izazovu alergijsku reakciju, bitno je da ih kod male dece postepeno uvodite u ishranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: