“Zdrave navike“ koje bi trebalo da ostavimo u 2016.

Da li BMI može da nam pokaže da li imamo zdravu težinu? Da li je zaista merodavan? Ili uzimanje multivitamina, da li pomaže ili je samo “prazna priča“?

Zdravlje

Izvor: Independent

Subota, 31.12.2016.

14:46

“Zdrave navike“ koje bi trebalo da ostavimo u 2016.
Foto: Thinkstock

Svi ih imamo – navike koje mislimo da su zdrave zato što nam je za njih neko rekao ili smo tako pročitali. Ovo su neke od njih, koje bi trebalo da ostanu u 2016. godini, jer su samo mit.

Jedenje samo hrane sa malo masti

Studija, koja je trajala osam godina i sprovedena je na 50.000 žena, otkrila je da one žene koje su se pridržavale niskomasne dijete zapravo nisu imale manji rizik od srčanih bolesti, raka, ali i da nisu ni izgubile mnogo više kilograma od onih koje su jele masnu hranu. Zdrave masti, poput onih u orašastim plodovima, ribi, zapravo su dobre za vas.

Korišćenje BMI kako biste proverili da li je vaša težina zdrava za vas

BMI nije najbolja meri, ako se gleda samostalno. On ne uključuje dva najvažnija faktora: 1. koliko telesne masnoće nosite i 2. vaš obim struka, koji je merodavan za rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Izbegavanje glutena

Osim ako nemate celijakliju, gluten neće imati negativan efekat na vas.

Zamena običnog za bademovo mleko

Zdravije je, možete uzeti sa malo masnoće. Bademovo mleko skoro uopšte ne sadrži proteine, a svi vitamini su naknadno dodati.

Sredstva za dezinfekciju

Ako perete ruke redovno, sredstva za dezinfekciju su nepotrebna. Ona ne mogu da ubiju klice koje sapun ili voda mogu.

Jedenje samo belanca umesto celog jajeta

Nova istraživanja su pokazala da žumance ne može znatno da utiče na vaš holesterol. Tako da, ukoliko nemate baš visok holesterol, onda možete da jedete celo jaje.

Zadržavanje vazduha u plućima ukoliko je neko pored vas kinuo ili se zakašljao

Kada neko kine ili se zakašlje i pritom ne stavi ruku na usta ili nos, bakterije ulaze u vazduh brziom od 22.352 do 89.408 m/s. Zadržavanje daha vam neće pomoći u prevenciji od zaraze.

Uzimanje mnogo vitamina C kako biste umanjili prehladu

Vitamin C može da pomogne u jačanju imunog sistema, ali previše vitamina C nije dobro. Gornja granica za odrasle je 2.000 miligrama dnevno. Sve što je više od toga može da prouzrokuje dijareju, vrtoglavicu, glavobolju...

Uzimanje multivitamina

Naučnici tvrde da dobijamo potrebne vitamine iz hrane, tako da nema potrebe za uzimanjem multivitamina.

Izbegavanje pucanja prstima

Pucanje prstima može da bude neka vrsta “podmazivanja“ zglobova i članka, kako navodi Greg Kočak, profesor i istraživač sa Univerziteta u Alberti.

Korišćenje kućnih bicikala umesto pravih

Osim ako nemate povredu kolena ili ramena ili slično, statični bicikli su nepotrebni.

Dijeta za detoksikaciju

Nepotrebna, osim ako ste imali trovanje. Za detoksikaciju imamo jetru i bubrege, koji odlično vrše svoj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: