Ovaj simptom ukazuje na probleme sa srcem

Ukoliko imate problema s bolovima u ramenu, to bi moglo da ukazuje na probleme sa srcem, tvrde naučnici.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Ako neko ima problema s rotatornom manžetnom ramena, to bi mogao biti znak nekog drugog stanja, odnosno problema sa srcem", izjavio je vodeći autor američkog istraživanja Kurt Hegman iz Jute.

U istraživanju su naučnici analizirali podatke 1.226 stručnih radnika. Što su više faktora koji dovode do bolesti srca pronašli kod radnika, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i dijabetes, to su bili veći i problemi s ramenom.

Učesnici istraživanja s najtežim rizičnim faktorima su u grupi sa 4,6 puta većim šansama za bolove u ramenu od onih koji nisu imali te faktore. Takođe, šanse za tendinopatiju rotatorne manžetne ramena su šest puta veće.

Učesnici istraživanja sa srednjim nivoom rizičnih faktora su imali manje problema sa ramenom.

"Velika sila može ubrzati pogoršanje problema s rotatornom manžetnom ramena, ali nije primarni uzrok. Rizični faktori kardivaskularnih bolesti mogu biti važniji od faktora na radnom mestu", dodao je Hegman.

Kontrolisanjem krvnog pritiska i drugih rizičnih faktora bolesti srca moguće je smanjiti neugodnosti s ramenom.

Vesti

Antibiotik iz prirode: Napravite lek od dva sastojka

Jedna od najzdravijih namirnica na svetu svakako je beli luk. Moć ove biljke u narodnoj medicini se koristi već više od 5.000 godina. Jedan od najstarijih recepata na svetu je onaj s Tibeta, gde je tinktura od belog luka bila najmoćniji lek protiv raznih bolesti.

Vesti subota 31.12. 18:30 Komentara: 17

Da, možete umreti od slomljenog srca

Glumica Debi Renolds pretrpela je moždani udar, samo nekoliko sati nakon što je saopštena vest o smrti njene ćerke Keri Fišer. Poslednje što je rekla svojim članovima porodice bilo je: “Toliko mi nedostaje. Samo želim da budem s njom”.

Vesti petak 30.12. 12:26 Komentara: 5
strana 1 od 78 idi na stranu