Hipotireoza: Bolest koju je teško prepoznati, a lako lečiti

Nesanica, tanka kosa, gojenje, umor, samo su neki od mnogih nejasnih simptoma nedovoljno aktivne štitne žlezde koji mogu, ali i ne moraju da ukazuju na to da osoba boluje od hipotireoze.

Izvor: Tportal
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Žlezda u obliku leptira smeštena u vratu luči hormone potrebne za rast ćelija, metabolizam i druge važne telesne funkcije. Usporeni rad štitnjače remeti normalnu ravnotežu hemijskih reakcija u telu i utiče na sve aspekte metabolizma.

'Simptomi su četo prilično nejasni', kaže internista Markus Kvante. 'Pacijenti se žale na gubitak energije, slabu motivaciju, nemogućnost koncentracije, zatvor i lomljivu kosu i nokte.'

Mnogi se takođe žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očiglednog razloga. Sve u svemu, oni se stvarno osećaju loše, rekao je Kvante.

Ako simptomi potraju nekoliko nedelja i pojave se novi, vreme je za odlazak kod lekara. Krvne pretrage mogu pokazati radi li se o usporenoj štitnjači. 'Nespecifični simptomi otežavaju pronalaženje uzroka', izjavio je endokrinolog Matijas Veber i dodao da je uvek potrebno uraditi pretrage koje uključuju i ultrazvučni pregled.

Kada se otkrije da se radi o hipotireozi, lečenje je jednostavno. 'Pacijenti uzimaju levotiroksin u tabletama, koji zamenjuje hormone koji se nedovoljno ili uopšte ne izlučuju', kazao je Kvante.

Veber je rekao da je lečenje obično doživotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu