Simptomi koji upozoravaju na slab rad bubrega

Jedan od najčešćih simptoma bolesti bubrega jeste bol u donjem delu leđa.

Zdravlje

Izvor: radiosarajevo

Sreda, 02.11.2016.

14:16

Simptomi koji upozoravaju na slab rad bubrega
Foto: Thinkstock

Bol se može pojaviti u jutarnjim satima, na jednoj ili obe strane donjeg dela leđa. Takođe, možete osetiti poteškoće prilikom mokrenja. Ovo je najstariji znak oštećenja bubrega i ako se dijagonstikuje na vreme, može se uspešno lečiti.

Osip, suvoća, svrb

Ovo je standardan simptom da nešto nije u redu sa bubrezima. Ako vas koža često svrbi bez nekog očiglednog razloga, onda je veoma moguće da su vaši bubrezi oštećeni.

Promene u mokraćnoj funkciji

Bubrezi su odgovorni za izlučivanje mokraće, pa zbog poremećaja funkcije dolazi do promene u izlučivanju. Ova promena može da uključuje sledeće:

Mokraća može biti penasta, češće uriniranje tokom noći, urin može da sadrži krv, osećaj pritiska ili poteškoća sa mokrenjem, češće mokrenje, ili u većim količinama nego inače, bleda mokraća i ređe mokrenje ili u manjim količinama nego inače.

Budite svesni da su početne promene mokraćne funkcije samo blagi znakovi problema sa bubrezima, a promena boje urina je znak težeg stanja.

Otoci u raznim delovima tela

Bubrežna oštećenja rezultuju dodatnim nakupljanjem tečnosti, koja se ogleda u oticanju lica, ruku, nogu, zglobova, stopala. To pokazuje da je oštećenje bubrega mnogo teže i da treba reagovati odmah.

Umor i slabost

Hormon eritropoetin, koji proizvode bubrezi, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koja imaju ulogu u prenošenju kiseonika u ćelije.

Oštećenje bubrega smanjuje izlučivanje ovog hormona, što dovodi do smanjivanja broja crvenih krvnih zrnaca, a time i do anemije.

Kako poboljšati funkciju bubrega?

Funkcija bubrega delotvorno može biti poboljšana kroz dijetu i bolji način života.

Prva stvar koju možete da uradite jeste da ne pušite i izbegavate okolinu i proizvode sa visokim sadržajem kalijuma.

Redovno vežbanje, hidratacija, upotreba nezaslađenog soka od brusnica na dnevnoj bazi, može znatno poboljšati zdravlje bubrega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: