"Čista ishrana": Šta podrazumeva i da li je zaista zdrava?

Postoji veliko nesaglasje između naučnih dokaza i mnogih principa na kojima počiva dijetalna i “čista ishrana“ ishrana.

Zdravlje

Izvor: Independent

Ponedeljak, 12.09.2016.

13:59

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

„Čista ishrana“ je prva asocijacija na zdravo telo i zdrav način života, koje uglavnom preporučuju blogeri širom sveta.

Iako se ovaj termin učestalo koristi na društvenim mrežama, do sada nije bilo potpunog usaglašavanja o tome šta on zapravo podrazumeva, kao ni velikih studija koje bi istražile potencijalne dobrobiti čiste ishrane.

Kao osnovni principi čiste ishrane navode se: eliminisanje obrađene hrane, smanjena upotreba soli u hrani, povrće, žitarice, eliminisanje obrađenog šećera i manje konzumiranja alkohola.

Takođe se preporučuje izbacivanje hrane sa glutenom, pojedinih mlečnih proizvoda i soje, a ubacivanje sirove ili srednje pečene/kuvane hrane. A ako želite da budete potpuno “čisti“, preporučuje se veganska ishrana.

Neki od navedenih principa zaista pomažu kod gubitka kilograma i prevencija od bolesti, kao što je jedenje voća i povrća, žitarica i tako dalje. Ali mnogi principi su suviše rigorozni.

Više puta je dokazano da su dijetalne restrikcije u ishrani, kao što je izbegavanje mlečnih proizvoda i glutena, često povezane sa pojavom anksioznosti i depresije.

Mnogima je teško da razumeju zašto su doktori često protiv čiste ishrane, dok sa druge strane raste stopa gojaznosti zbog konzumiranja brze hrane.

Osnove čiste ishrane na senzacionalistički način promovišu ekstremno restriktivan način života i demonizuju svakodnevnu ishranu, utičići na to da se kod ljudi koji nisu eliminisali „nečistu hranu“ stvori osećaj srama i neuspeha.

Postoji značajno istraživanje koje opovrgava mnoge principe raznih dijeta, što ne znači da je čista ishrana loša. Ona poboljšava zdravlje i utiče pozitivno na organizam, a u studijama se navodi da je loše samo predstavljanje ovog načina ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: