Koliko su roditelji "krivi" za hiperaktivnost kod dece?

Deca koja pate od hiperaktivnosti ili hiperkinetičkog poremećaja (ADHD) su možda genetski predodređena za to, ali ne tako što su nasledili te osobine od roditelja, već zbog promena na njihovoj DNK tokom trudnoće.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2016.

11:57

Koliko su roditelji
Foto: Thinkstock

Tim naučnika sa Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta u Bristolu sprovode istraživanje u kome pokušavaju da potvrde vezu između određenih problema sa ponašanjem dece u ranoj fazi života i loše ishrane njihovih majki tokom trudnoće.

Prema prvim rezultatima, postoji verovatnoća da nezdrava ishrana, puna masti i šećera, dovodi do određenih promena u DNK ploda, koje direktno utiču na razvoj mozga, a kasnije i do pojave poremećaja koji vode ka hiperaktivnosti.

Ova veza je ranije već isticana u nekim istraživanjima, ali nova studija objavljena u Žurnalu dečje psihologije i psihijatrije detaljnije objašnjava procese iza ove veze.

Naučnici su radili na ispitanicima koji pripadaju grupi "dece devedesetih" i tokom eksperimenata su uporedili 83 deteta sa problemima sa ponašanjem koji su se rano ispoljili i 81 dete sa malim poremećajima ponašanja.

Istraživanje je pokazalo da bi ishrana majke mogla da ima uticaj na izmenu gena IGF2, koji je zadužen za razvoj određenih delova mozga kod fetusa i to baš onih koji se dovode u vezu sa ADHD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: