Evo zašto se često razbolimo nakon godišnjeg odmora

Za neke povratak s godišnjeg odmora nije samo privikavanje na radni ritam jer su zbog letnih viroza prisiljeni da ostanu kod kuće i budu na bolovanju.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

20:55

Evo zašto se često razbolimo nakon godišnjeg odmora
Foto: Thinkstock

Ukoliko ste i sami iskusili virozu nakon što se ste vratili s godišnjeg, niste jedini. Lekari tvrde kako to nije ništa neobično. Godišnji, umesto da odmori, često potpuno iscrpi, piše RTL.

Veliki uzročnik je i stres, jer na godišnjem smo opušteni, a približavanje svakodnevnoj rutini i poslu ima efekta. Moguća je i psihološka reakcija zbog povratka na posao i kraj godišnjeg odmora.

Ipak, pre svega je reč o realnim zdravstvenim problemima. U ovom periodu, krajem leta i početkom jeseni, enteroviroze su naprosto često prisutne. Obično se javljaju s povišenom temperaturom koja često zna da ide vrlo visoko i to je ono što najčešće prepadne ljude.

Postoje različiti oblici letnjih viroza, a osim izrazuzetno visoke temperature, trenutno su aktuelne mučnine i crevne viroze.

Antibiotike, upozoravaju stručnjaci, treba izbegavati, osim ako analize ne pokažu suprotno. Najčešće se sve povlači samo od sebe, ali uz puno odmora, tečnosti i vitamina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: