Vežbe za bolje pamćenje

Možete ostati u formi i spremiti sve ispite na jednostavan način, pokazuju nova istraživanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

09:49

Vežbe za bolje pamćenje
Foto: Thinkstock

Vežbanje četiri sata nakon učenja može da pomogne da bolje zapamtite naučeno, pokazuje istraživanje koje objavljuje "Current Biology".

72 osobe su učestvovale u istraživanju, koje su rešavale zadatak povezan s lokacijom slika. Zadatak je trajao oko 40 minuta nakon čega su učesnici podeljeni u tri grupe.

Prva grupa je neposredno nakon završetka zadatka vežbala u trajanju od 35 minuta, druga je četiri sata kasnije, dok poslednja grupa uopšte nije vežbala.

Nakon dva dana, učesnici su se vratili u istraživački centar gde su preispitani kako bi se videlo koliko su naučili.

Rezultati su pokazali da osobe koje su vežbale četiri sata nakon učenja, imaju jače i jasnije sećanje, i da im se bolje aktiviraju područja u mozgu koja su povezana s prisećanjem.

S obzirom da je broj učesnika mali, potrebno je da obaviti nova istraživanja kako bi sigurno znali da li treba vežbati nakon učenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: