Fakultetska diploma povezana s dijagnozom tumora na mozgu

Osobe koje su završile fakultet podložnije su dobijanju tumora na mozgu, navodi se u najnovijem istraživanju.

Zdravlje

Izvor: Independent

Sreda, 22.06.2016.

13:15

Default images
Foto: Thinkstock

Gliom, maligni tumor koji napada nervni sistem, češće se javlja kod muškaraca s visokom stručnom spremom, nego kod onih koji su završili samo srednju školu.

Kod žena koje su fakultetski obrazovane postoji verovatnoća od 23 odsto da se razvije ovaj tumor.

Studija koja je objavljena u Žurnalu epidemiologije i javnog zdravlja, sprovedena je kako bi se proučila povezanost socio-ekonomskog položaja i tri tipa tumora: glioma, koji je najčešći, menigioma koji je uglavnom benigni i akustičnog neuroma, koji je nekancerozni tumor mozga.

Prethodna istraživanja su sugerisala da je socio-ekonomski položaj povezan s malignim tumorima na mozgu, ali istraživači su otkrili da je većina tih otkrića temeljena na osnovu lošeg dizajna studije.

Studija je obuhvatila 4,3 miliona Šveđana rođenih između 1961. i 1991. godine. Oni su praćeni od 1993. do 2010. godine i proučavani u pogledu pojave razvoja tumora na mozgu.

Rezultati su pokazali da je kod 7.100 žena i 5.700 muškaraca iz studije dijagnostikovan tumor na mozgu.

Kako bi objasnili vezu obrazovanja i tumora na mozgu istraživači su rekli da obrazovaniji ljudi češće traže medicinsku pomoć jer su svesniji simptoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: