Zašto treba jesti najviše jedan brazilski orah dnevno?

Brazilski orasi poznati au kao najbolji izbor kada je reč o selenu, važnom nutrijentu neophodnom za pravilno funkcionisanje organizma. Ipak, baš kao i ostale namirnice, i brazilske orahe treba konzumirati oprezno.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iako su izuzetno ukusni i dosta ljudi ih svrstava u kategoriju koštunjavog voća, brazilski orasi su ipak nešto drugo.

Oni sadrže veliku količinu selena, esencijalnog minerala koji se u tragovima nalazi u organizmu.

Selen igra važnu ulogu u pomaganju telu da se odbrani od upala. Služi kao antioksidans, naročito u kombinaciji sa vitaminom E, tako što hvata tzv. slobodne radikale. Selen je takođe naročito važan za funkcionisanje štitne žlezde.

Zapravo, samo jedan brazilski orah u proseku sadrži 90 mcg selena, što je skoro dvaput više od preporučene dnevne doze za održavanje potreba organizma, a u jednoj porciji brazilskih oraha (šest do osam polodova) nalazi se čak 777 odsto dnevnih potreba za selenom.

Nutricionisti preporučuju da se brazilski orasi jedu umereno i da se obrati pažnja na količinu.

Ukoliko ih jedete često i u većim količinama, rizikujete pojavu trovanja selenom, koja može da dovede do opadanja kose, stomačnih tegoba, neuroloških problema, vrtoglavice, pa čak i srčanog udara ili otkazivanja bubrega.

"Zadržite se na jednoj porciji brazilskih oraha nedeljno ili uzimite jedan ili dva oraha dnevno nekoliko puta u toku nedelje", preporučuje nutricionistkinja Džesika Kording.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu