Svako jutro započnite limunom i vodom

Život je sve brži i sve manje imamo vremena za sebe, zbog čega trpi naš organizam. Te posledice često osetimo kada je već kasno. Zato je veoma važno kako ćemo da započnemo dan, a čaša tople vode i sok od limuna odlični su za dizanje energije i kao “injekcija” vitamina.

Izvor: Fokus
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iako za dosta toga nemamo vremena, za jutarnje rituale bi trebalo da ga nađemo, a posebno za jedan koji će unaprediti naše zdravlje. Ujutru, čim se probudite, započnite dan čašom tople vode i sokom od pola limuna. Limunov sok s toplom vodom ima iznenađujuće dobro dejstvo na zdravlje, čak na čudan način pročišćava jetru i bubrege. Ako se pije hladan, nadražava peristaltiku creva i već rano ujutru tera u toalet.

Ovaj napitak se jednostavno pravi, a prednosti su velike.

– Limun je pun vitamina C i kalijuma. Vitamin C je odličan za borbu protiv prehlade, a kalijum stimuliše mozak i nervnu funkciju i pomaže u kontroli krvnog pritiska.

– Limun je neverovatno alkalna hrana. Da, oni su kiseli, ali u našim telima oni su alkalni (limunska kiselina ne stvara kiselost u telu). Alkalno telo je ključ za dobro zdravlje.

– Limun je pun fiber pektina, koji pomaže u borbi protiv gladi.

– Topla voda služi za podsticanje gastrointestinalnog trakta. Limun i limeta takođe imaju mnogo vitamina i minerala.

– Limunov sok pomaže da se iz organizma izbace neželjene materije, jer limun povećava stopu mokrenja.

– Vitamin C pomaže pri smanjenju bora i mrlja. Limun i voda čiste toksine iz krvi, što pomaže da se održi čista koža.

– Ova čaša pomaže u sprečavanju dehidracije i nadbubrežnog umora. Kada je telo dehidrirano ili duboko dehidrirano (nadbubrežni umor), ne može obavljati sve odgovarajuće funkcije, što dovodi do pojave toksina, stresa i zatvora.

Limun s toplom vodom pomoći će da dve male žlezde na vrhu bubrega zajedno sa štitnom žlezdom stvaraju energiju. One takođe luče važne hormone, uključujući i aldosteron. Aldosteron je hormon koji luče nadbubrežne žlezde i koji reguliše nivo vode i koncentraciju minerala, kao što su natrijum, koji pomažu telu da ostane hidrirano. Takođe je odgovoran za regulisanje stresa.

Vesti

Lazar, beba iz presađene materice, napreduje odlično

Skoro tri nedelje su prošle od kako je na svet došao Lazar, beba koju je tridesetosomogodišnja Srpkinja rodila zahvaljujući transplantiranoj materici. Matericu je donirala njena sestra, jednojajčana bliznakinja. To je, kako je za B92 rekao prof. dr Miroslav Đorđević, koji je vodio ovu operaciju, bila 13. uspešna transplatacija materice u svetu i 12. rođeno dete na svetu iz transplantirane materice.

Vesti subota 14.07. 08:59 Komentara: 26
strana 1 od 2102 idi na stranu