I gljivice mogu da pokrenu mentalne bolesti

Američki istraživači otkrili su vezu između infekcije izazvane gljivicom kandidom i nastanka šizofrenije kod muškaraca, i mentalnih problema kod žena

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Faktori koji mogu da povećaju rizik od dobijanja gljivične infekcije:
* stres
* manjak sna
* bolest
* loše navike u ishrani, posebno previše slatkiša
* trudnoća * menstruacija
* uzimanje steroida, kontraceptivnih pilula i antibiotika
* hormonske promene Lečenje se sprovodi antimikoticima u obliku krema, tableta i vaginaleta

75% žena u Americi imalo je gljivičnu infekciju u životu

33% žena ima ponavljane gljivične infekcije

15% muškaraca dobije infekciju nakon seksualnog kontakta sa zaraženom partnerkom

Američki istraživači otkrili su vezu između infekcije izazvane gljivicom kandidom i nastanka šizofrenije kod muškaraca, i mentalnih problema kod žena. Studija koju su nedavno sproveli i objavili u časopisu "Šizofrenija" sugeriše da gljivična infekcija može da ima produžene, ili kasnije posledice na telo i mozak.

Ova istraživanja su u ranoj fazi, pa se ne može sa sigurnošću reći da gljivične infekcije izazivaju mentalne bolesti, ali je sasvim pouzdano pronađena veza između njih, koja dalje treba da se ispituje.

- Rano je reći da jedna infekcija kandidom može da uzrokuje mentalni problem - rekao je dr Emili Severans, vođa istraživanja iz medicinske škole Džon Hopkins univerziteta. - Međutim, većina gljivičnih infekcija mora da bude lečena u ranom stadijumu, a lekari bi trebalo posebnu pažnju da obrate kod pacijenata sa već postojećim mentalnim problemima.

Gljivica kandida uobičajeno se nalazi u ljudskim crevima. Ali, ona počinje da se razmnožava i buja u toploj, vlažnoj sredini, izazivajući svrab, crvenilo, a karakteristično je i da se lako prenosi na drugoga.

Ove infekcije se mogu prevenirati ako se jede manje šećera, izbegavaju neopravdano propisani antibiotici i održavanjem higijene, iako se i pored svih ovih preventivnih mera, gljivične infekcije javljaju u velikom broju. Gotovo 75 odsto odraslih žena u SAD imalo je barem jednu vaginalnu gljivičnu infekciju tokom života, a gljivična infekcija usta i grla veoma je česta kod beba.

Tim naučnika testirao je 808 osoba, neke od njih su imale šizofreniju ili bipolarni poremećaj, a druge nisu imale istoriju mentalnih bolesti. Zatim su uzeli u obzir i druge faktore poput godišta, rase, socio-ekonomskog statusa, lekova koje piju... Pronašli su da 26 odsto muškaraca sa šizofrenijom ima antitela na kandidu, što znači da su nekada u životu bili inficirani ovom gljivicom, u poređenju sa samo 14 odsto muškaraca u kontrolnoj grupi koji nisu imali mentalnih problema.

Ista veza nije pronađena kod žena, ali su žene koje su već imale psihičkih problema imale znatno lošiju memoriju ukoliko su ranije bolovale i od gljivičnih infekcija.

- Iako ne možemo da preciziramo kakva je to veza između infekcije kandidom i psihološkog procesa u mozgu, naši podaci pokazuju da su neki faktori povezani sa gljivičnom infekcijom, što bi nadalje trebalo detaljnije ispitati - kaže dr Severans.

Postoji, međutim, mnogo ograničenja ove studije - na primer istraživači nisu uspeli da eliminišu sve spoljne faktore koji dovode, odnosno izazivaju gljivičnu infekciju: dijetu i trenutno stanje imunog sistema. Naučnici, takođe, nisu mogli da otkriju u kom periodu života, i u kom delu tela se javila gljivična infekcija, kao i koliko često se javljala kod ispitanika koji su učestvovali u studiji.

Ali, ovo je samo prvi korak, tim naučnika će sada da radi na otkrivanju uzročne veze mentalnih bolesti i kandide, a već postoje i nagoveštaji drugih istraživanja kako ta veza u stvari funkcioniše.

- Kandida je prirodna komponenta ljudskog mikrobioma, pa razmnožavanje gljivice i širenje infekcije u digestivnom traktu može da naruši ono što se u medicini zove osovina mozak -creva, - objašnjava dr Severans. -Ova neravnoteža utiče na abnormalno funkcionisanje imunog sistema koji remeti procese u mozgu, posebno vezane za memoriju.

Prirodni preparati u borbi protiv gljivične infekcije
* jabukovo sirće
* jogurt * beli luk
* kokosovo ulje
* ekstrakt semena grejpfruta
* nezaslađen sok od brusnice
* boric acidi * biljne kupke
* hladne obloge
* orasi
* neven
* lišće bosiljka
* ulje origana * aloe vera
* ekstrakti lišća masline
* ehinacea
* ulje čajevca

izvor: novosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu