Terapija za hepatitis C posle izbora

U Sloveniji i Hrvatskoj savremena terapija hepatitisa C je u širokoj upotrebi, dok u Srbiji, osim kroz donaciju, pacijenti nemaju pristup novim efikasnim terapijama. Na Prvoj regionalnoj konferenciji o hepatitisu, ohrabrujuće vesti iz Ministarstva zdravlja. Ipak, pacijenti lek mogu da očekuju, u najboljem slučaju, tek posle izbora.

Zdravlje

Izvor: RTS

Sreda, 09.03.2016.

11:24

Terapija za hepatitis C posle izbora
Foto: Thinkstock

Predsednica Udruženja "Hronos" Ivana Dragojević na konferenciji je, u ime svih pacijenata obolelih od hroničnih hepatitisa, uručila državnom sekretaru simbolično drvo života.

"Nadamo se da će državni sekretar to drvo negovati i da mu neće dozvoliti da umre", rekla je Dragojevićeva.

Upravo nadu da neće umreti imaju oboleli od hepatitisa C. Nijedna terapija koju mogu da dobiju više im ne pomaže. Očekuju da im država obezbedi lek koji primaju pacijenti u većini država u okruženju i u gotovo svim evropskim zemljama.

Terapija je skupa, ali posle tri meseca u više od 90 odsto slučajeva virus nestaje. O tome svedoče oni koji su lek počeli da primaju u januaru, zahvaljujući donaciji.

Ivana Dragojević kaže da su pacijenti šokirani, jer su svi prethodno prošli interferonsku terapiju, koja je dugotrajna, veoma teška za podnošenje i gotovo onemogućava normalan život.

"Na ovim novim terapijama vodite sasvim normalan život, sposobni ste da idete na posao", objašnjava predsednica Udruženja "Hronos".

U Ministarstvu zdravlja kažu da lek neće biti stavljen na pozitivnu listu jer država u ovom trenutku nema novca da omogući terapiju svim pacijentima.

Međutim, dobra vest je da se pregovara sa proizvođačima i da će lek, prema proceni lekara, biti obezbeđen za određeni broj pacijenata, koji će se iz godine u godinu povećavati.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić istakao je da će nakon formiranja Vlade, i novog ili starog saziva Ministarstva, početi potpisivanje posebnih ugovora.

"Idemo na to, platićemo samo ono što izleči pacijenta", kaže Vekić.

Načelnica Odeljenja za virusne hepatitise Kliničkog centra Vojvodine Milotka Fabri smatra da se u naredne dve-tri godine ne mogu lečiti svi pacijenti, ali se može napraviti dobra preraspodela, dati prioritet i početi lečenje.

Predsednik Udruženja "Slovenija hep" Marko Korenjak kaže da mu je žao što je u Srbiji takvo stanje i da želi da srpski pacijenti imaju iste uslove kao i slovenački, kao i da je pun nade kad sluša Berislava Vekića.

"Nikada nisam razmišljao kakvu sreću sam imao da sam imao hepatitis C u Sloveniji", istakao je Korenjak.

Najsavremeniju terapiju u Hrvatskoj dobija 175 pacijenata, u Gruziji 5.000, a u Portugaliji 13.000 obolelih.

U Ministarstvu zdravlja procenjuju da bi novu terapiju trebalo da dobije 1.800 pacijenata, dok hepatolozi tvrde da u Srbiji oko 3.000 obolelih od hepatitisa C u ovom trenutku nema odgovarajuću terapiju jer na stare lekove više ne reaguju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: