Potrebna dodatna istraživanja o tome da li je meso opasno

Ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je dodatnim istraživanjima potrebno utvrditi koje količine određenih vrsta mesa i mesnih prerađevina mogu da budu opasne po zdravlje građana.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.10.2015.

19:03

Default images
Foto: Thinkstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je ranije danas da mesne prerađevine - kao što su slanina, šunka i kobasica, mogu da budu uzrok razvoja raka, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Za sada ne postoje zvanične preporuke SZO po ovom pitanju, jer je navedeno istraživanje samo deo procesa koji zahteva dodatna ispitivanja javno-zdravstvenih rizika. Identifikacija bilo kog faktora koji može biti kancerogen, zahteva dalju procenu rizika po zdravlje", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Srbije.

Dodatnim istraživanjima je potrebno utvrditi nivo rizika u datim okolnostima, odnosno koje količine i kolika izloženost eventualno može biti opasna po zdravlje gradjana, ističe se u saopštenju tog ministarstva koje će nastaviti i dalji da prati razvoj situacije.

Ministarstvo zdravlja ističe da sa velikom pažnjom prati najnovija istraživanja, koja sprovodi Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja se mogu čuti u medijima, da bi određene vrste mesa i mesnih prerađevina mogle da budu svrstane u red kancerogenih namirnica, istakavši da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima SZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: