Učestalo mokrenje je znak bakterijske infekcije

Kod muškaraca su u ovo doba godine izraženi problemi sa upalama bešike i prostate. Kao prateći simptomi javljaju se povišena telesna temperatura, slabinski bol, drhtavica, a analize otkrivaju i prisustvo velikog broja leukocita u urinu, pišu "Večernje novosti".

B. LaćarakIzvor: Novosti
Podeli

Procenjuje se da na 30 žena, samo jedan muškarac ima problem sa urogenitalnim infekcijama, koje su naročito česte u ovom periodu godine. Osim anatomskih karakteristika, pripadnike jačeg pola štite i dodatni mehanizmi koji postoje u organizmu. Naime, prostatične žlezde stvaraju sekret koji usporava bakterijski rast, a imuni odgovor sprečava infekciju.

Nekada, međutim, ovi zaštitni mehanizmi nisu dovoljni da spreče razvoj infekcije. Najčešće se to dešava kada postoji neki poremećaj u normalnom protoku urina, što mogu da izazovu kamen mokraćnog sistema, nepravilna funkcija mokraćne bešike, uvećana prostata, suženje mokraćen cevi i slično.

- Pacijenti često imaju i druge bolesti, kao što je recimo dijabetes, i oni su skloniji infekcijama zbog promena u imunom sistemu - kaže major dr Aleksandar Spasić, urolog Vojnomedicinske akademije. - Učestala promena seksualnih partnera povećava rizik za nastanak upale.

Urogenitalna infekcija može da bude asimptomatska, bez karakterističnih tegoba, a nekada simptomi i znaci mogu da budu vrlo nespecifični, recimo pojava nekontrolisanog mokrenja - inkontinencija. Kod upale bubrežne karlice i tkiva javljaju se povišena telesna temperatura, slabinski bol, drhtavica, učestalo mokrenje, a analize otkrivaju i prisutvo velikog broja leukocita u urinu. Na upalu mokraćne bešike treba posumnjati ako se javi učestalo mokrenje malih količana urina, povremeno sa prisustvom krvi, hitnim nagonima i bolom nakon završetka mokrenja.

- Najčešća infekcija je akutni prostatitis - objašnjava dr Spasić. - Kod mlađih pacijenta uglavnom je uzročnik neka od atipičnih bakterija kao što su hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, a u srednjim godinama, kada počinju tegobe sa donjem urinarnim traktom, neka crevna bakterija - ešerihija, proteus, klebsijela, enterobakter. Na pregledu prostata je topla i izrazito bolna, sa pojavom iscetka iz mokraćne cevi. Antibiotska terapija mora duže da se uzima, a potrebne su i češće kontrole urologa.

PRIVREMENI GUBITAK POTENCIJE

Akutne infekcije urogenitalnog trakta mogu da dovedu do pogoršanja ili prolaznog gubitka erektilne funkcije - potencije.

- Ovo nekada može da bude prvi, ali i jedini simptom, koji dovodi pacijenta na pregled - ističe dr Aleksandar Spasić. - Stanje se normalizuje kada se izleči zapaljenski proces.

Kod mlađih, seksualno aktivnih muškaraca, česte su upale mokraćne cevi koje izazivaju pomenute atipične bakterije. Mnogi nemaju tegobe, a ponekad se javlja samo sekret iz mokraćne cevi, od bistre do guste bele ili žute tečnosti. U nekim slučajevima pacijenti se žale na pečenje, svrab ili bolove. Neophodno je lečenje oba partnera.

- Upala pasamenika i testisa vezana je za životnu dob i moguće uzročnike, a terapija je prilagođena najčešćim, pretpostavljenim ili izolovanim uzročnicima iz urinokulture i spermokulture - ukazuje dr Spasić. - Dijagnoza urogenitalnih infekcija se postavlja nakon pregleda, analize urina i urinokulture i ultrazvuka. Kod komplikovanih infekcija rade se i neke sofisticiranije radiološke metode, kao što je dubinsko snimanje bubrega ili kompjuterizovana tomogorafija. Uretrocistoskopija je endoskopska dijagnostička metoda koja nam pomaže da analiziramo strukture donjeg urinarnog trakta.

Za brže ispiranje mokraćnih puteva od uzročnika infekcije savetuje se povećani unos tečnosti, najbolje topli čajevi. Vitamin C može da uspori razmnožavanje pojedinih bakterija zakišeljavanjem urina. Tegobe mogu da se ublaže toplim oblozima i uzimanjem lekova protiv bolova.

- Antibiotska terapija može da se propiše i pre izolovanja uzročnika, najčešće preparati iz grupe fluorohinolona, aminoglikozida, cefalosporina - naglašava dr Spasić. - Doze i dužina primene su preporučeni od strane međunarodnih vodiča i iskustva urologa.

Vesti

Cink - mineral zlata vredan

Potreban za imunološki sistem organizma, izgradnju proteina i pokretanje enzima, cink je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Omogućava normalan rast, razvoj i polno sazrevanje.

Vesti subota 23.06. 21:40 Komentara: 2
strana 1 od 2096 idi na stranu