Kako da se oslobodite neprijatnog zadaha

Loš zadah izazivaju isparljiva sumporna jedinjenja koja nastaju usled aktivnosti bakterija koje nastanjuju usta

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2015.

08:28

Default images
Foto: Thinkstock

Iako će žvaka ili mentol bombona donekle poboljšati stanje, ovo rešenje je kratkog daha. Pranje zuba je vrlo bitno, ali ne i najbitniji korak, navode brazilski naučnici. Ono što vam je potrebno jeste kompletna strategija.

Loš zadah uzrokuju isparljiva sumporna jedinjenja koja nastaju usled aktivnosti bakterija koje nastanjuju usta. Njihovo prisustvo može da prouzrokuje nastanak karijesa, infekcija i mnogobrojnih drugih oboljenja.

Ali prema istraživanju objavljenom u magazinu Clinical Periodontology, najveći problem predstavlja jezik. Naime, ova velika oblast ispunjena je velikim brojem pukotina i udubljenja koje predstavljaju idealno okruženje za prekomerno razmnožavanje mikroorganizama.

Zato i ne čudi što su u zasebnim studijama naučnici iz Japana ustanovili da naslage na jeziku imaju najveći uticaj u nastanku isparljivih sumpornih jedinjenja. To, takođe, objašnjava zašto je neprijatan dah najjači ujutru, s obzirom na to da se preko noći naslage gomilaju na jeziku.

Da biste se rešili neprijatnog zadaha pridržavajte se sledećih saveta:

1. Održavajte higijenu jezika

Jezik možete čistiti plastičnim vlaknima ili specijalnim naborima na poleđini četkice za zube. Nabori svakako predstavljaju bolju opciju, jer plitki plastični reljef omogućava efikasnije mehaničko uklanjanje naslaga na jeziku, za razliku od četkanja, koje bi moglo da prouzrokuje dublje zavlačenje bakterija u nabore jezika.

2. Koristite zubni konac najmanje dvaput dnevno

Na taj način uklonićete sitne čestice hrane čije truljenje uzrokuje nastanak sumpornih isparenja.

3. Redovno hidrirajte usta

Nedovoljna količina pljuvačke uzrokuje taloženje naslaga kojima bakterije počinju da se hrane, a zatim i prekomerno razmnožavaju, a kao rezultat nastaju isparljiva sumporna jedinjenja.

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: