Robot Marko pomaže deci sa smetnjama u razvoju

Robot Marko, zanimljivog izgleda i prijatnog glasa, uskoro će dobiti noge i ruke, a posle odlazi na testranje u radu sa decom sa smetnjama u razvoju u Dečjoj bolnici u Novom Sadu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2015.

19:51

Default images

Tim domaćih stručnjaka sa Fakulteta tehnickih nauka iz Novog Sada trebalo bi da do kraja godine završi prototip robota Marka.

Ovo je Marko, jedan od prvih medicinskih robota na svetu, koji ce u buducnosti moći sam da vodi dijalog. Robot Marko pomagaće deci sa smetnjama u razvoju u usvajanju govornih, motoričkih ali i socijalnih veština.Tim stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu trebalo bi da do kraja godine završi Marka.

“Jedna od osnovnih namena je da motiviše decu da što duže izdrže terapiju jer je to od vitalnog značaja za njen uspeh,sve kako on izgleda i ono što priča je napravljeno tako da bude u skladu sa onim što dete očekuje. Njegovo lice, iskazuje razna stanja a dete to može da shvati kao odraz empatije,” izjavio je Milan Gnjatović.

Markovo lice je napravljeno tako da uvek izgleda srećno,a očima i mimikom iskazuje emocije. Izgled i detalji su jako pažljivo odabrani da deca mogu da uoče sve važne delove tela i jezičke informacije u dijalogu sa njim.

Jovica Tasevski ftn novi sad

“Skoro 40 istraživača učetsvuje na ovom projektu gde su uključeni i medicinari i psiholozi i inženjeri ali i kolege sa akademije umetnosti u NS koji su najzaslužniji za ovaj dizajn,” rekao je Jovica Taševski sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i dodao da pored njihovog fakulteta učetsvuje još sedam institucija na ovom projektu.

Projekat je finansiralo ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj a plan je da se do kraja ove godine završi prototip.

Do kraja godine, Marko će dobiti ruke i vrat i moći će da se kreće a nakon toga odlazi na testiranje u radu sa decom sa smetnjama u razvoju u dečju bolnicu u Novom Sadu.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: