Krajnike ne treba olako vaditi

Otorinolaringologija: "za" i "protiv" odstranjivanja limfnog tkiva u ždrelu. Ovi organi imaju ulogu u imunološkom sistemu jer proizvode antitela i imunoglobuline koji jačaju odbrambeni sistem organizma

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 04.04.2015.

11:56

Default images
Foto: Thinkstock.com

Oko operacije krajnika, stručnjaci nemaju mnogo dilema: oni se operišu kada dete godišnje ima pet do šest bakterijskih infekcija grla, odnosno gnojnih angina, kada su uvećani toliko da prave smetnje u disanju, dok se treći krajnik "vadi" kada mališani imaju hroničnu upalu uha ili nekoliko akutnih zapaljenja ušiju tokom godine.

U ovim situacijama, operacija je neminovna, a dete se na intervenciju vodi posle navršene treće godine. Za granične slučajeve, kada problemi postoje, ali ne u ovolikoj meri, posebno kada su u pitanju dva nepčana krajnika, operacija se ne radi po svaku cenu.

Doktor Vladan Šubarević, specijalista ORL u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", kaže da se dva "glavna" krajnika ne odstranjuju onda kada izazivaju blaže tegobe, jer imaju određenu imunološku ulogu:

- Ako su krajnici samo promenjeni, a dete nema posebnih tegoba, onda se oni ne operišu. Ova dva krajnika imaju ulogu u imunološkom sistemu jer proizvode antitela i imunoglobuline koji jačaju imunološki sistem.

Zabluda je, kaže on, da se vađenjem krajnika ruši imunološka barijera, i da zbog toga svaka, pa i najobičnija prehlada kod deteta može da se "spusti" na pluća.

- Uklanjanjem krajnika imunološka barijera nije uništena jer organizam prepoznaje nedostatak imunoglobulina i uspeva, aktiviranjem drugog dela odbrambenog limfnog sistema, da nadomesti taj nedostatak. U suštini, on preuzima ulogu branioca od infekcija. Za to mu je potrebno dve do tri nedelje od operacije, pa se može reći da je dete samo u tom kratkom periodu uslovno rečeno, osetljivije na infekcije - pojašnjava dr Šubarević.

Treći krajnik, pak, nema nikakvu ulogu. Da sa njim nešto nije u redu prepoznaje se po stanju srednjeg uva. Srednje uvo se ne ventilira dobro jer je zatvoreno ušće Eustahijeve tube, koja bi, inače, trebalo da bude prohodno. Nekada treći krajnik može da bude uzrok i čestih infekcija, poznatih kao adenoiditis koja deci, takođe, prave brojne tegobe. Takva deca najčešće otežano dišu, imaju sekreciju iz nosa, govore nazalno, odnosno kroz nos. Ovakvo stanje predstavlja indikaciju za hirurško lečenje, gde treći krajnik mora da se odstrani.

Ako se krajnici godinama "čuvaju" iako su promenjeni, "truli" i izazivaju tegobe sa disanjem i čestim upalama uha i grla, može da se napravi više štete po zdravlje.

- Ogromni, uvećani krajnici utiču na rast i razvoj deteta, razvoj kostiju lica, na sazrevanje srca i pluća, na lučenje hormona - upozorava dr Šubarević. - I česte angine utiču na kvalitet života deteta jer su za njihovo lečenje neophodni antibiotici, što, inače nije preporučljivo. Najvažnije je znati da samo zdrav krajnik ima značajnu ulogu u odbrani organizma, ali zato bolestan predstavlja izvor infekcije.

PONOVNE OPERACIJE

Događa se da, uprkos dobro urađenoj operaciji, treći krajnik počne ponovo da raste, zbog čega posle izvesnog vremena mora ponovo da se odstrani. To zavisi od organizma, odnosno od njegove sposobnosti da, nakon prve intervencije, preuzme ulogu imunološkog branitelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: