Ova dijeta smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Nakon skoro decenije istraživanja, naučni tim Univerziteta u Čikagu zaključio je da su osobe koje su držale tzv “Mind” dijetu, smanjile rizik od pojave Alchajmerove bolesti za 39 do 54 odsto.

Zdravlje

Izvor: Newser

Ponedeljak, 30.03.2015.

12:05

Default images

Čak i osobe koje su umereno sprovodile dijetu osetile su njeno blagotvorno dejstvo - kod njih je rizik za nastanak oboljenja opao za oko 35 odsto.

"Mind" dijeta predstavlja kombinaciju mediteranske i "Dash" dijete (koja je ove godine već peti put proglašena najzdravijom dijetom na svetu, i za koju je utvrđeno da pomaže u borbi protiv demencije).

"Mind" dijetu lakše je držati od mediteranske dijete jer ne nalaže svakodnevno konzumiranje ribe, već samo jednom nedeljno. Živinsko meso i bobičasto voće potrebno je jesti dvaput nedeljno, orašaste plodove skoro svaki dan, a mahunarke tri do četiri puta. Tri porcije integralnog hleba, salatu, porciju povrća i čašu vina treba konzumirati svaki dan.

Aliljučno je i ono što ne jedete - dozvoljeno je manje od jedne porcije sira nedeljno, a puter, crveno meso, slatkiše i brzu ili prženu hranu ne treba jesti gotovo nikad.

Foto: Allan Ajifo/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: