Kazahstan: Otkriven uzrok misteriozne bolesti spavanja

Malo mesto u Kazahstanu koje su mediji prozvali "Uspavana dolina" ranije je postalo poznato širom sveta zbog neobične bolesti od koje su oboleli njeni stanovnici.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 09.02.2015.

09:41

Default images

Foto: Klearchos Kapoutsis / Flickr.com

Stanovnici Kalačija nekad su i danima spavali, zbog nakupljanja tečnosti u mozgu, a primećivali su i vrtoglavicu, umor, probleme s pamćenjem i u nekim slučajevima, halucinacije.

Isključene su sve virusne i bakterijske infekcije, ali u tom području nisu pronađeni nikakvi toksini koji bi objasnili ovu neobičnu pojavu.

Međutim, lokalci su tvrdili da uzrok leži u obližnjim rudnicima uranijuma, a ispostavilo se da su njihove pretpostavke tačne.

Uzrok bolesti je gas radon koji se iz rudnika probio do površine i polako trovao meštane Kalačija.

To je bezbojni gas bez mirisa i ukusa, a veruje se da udisanje može izazvati rak pluća, prenosi "Dejli mejl".

Lokalne vlasti razmatraju opcije preseljenja čitavog sela jer smatraju da je nemoguće ukloniti gas iz područja u kojem se pojavio.

Iako nivo radijacije u samim rudnicima nije dovoljno visok da bi bio opasan, ozbiljno šteti ljudima.

Profesor Leonid Rikhvanov s Odseka za geoekologiju i geohemiju proglasio je rudnike krivim za čudne simptome kod stanovnika: "Zbog rudnika su ispod zemlje napravljene prostorije koje su se polako punile vodom čiji se nivo polako podizao i gurao džepove gasa prema površini. Radon ima otrovni učinak koji tera osobu u stanje slično snu, a potom osoba stvarno i zaspi".

“Eliminisali smo virusnu i bakterijsku zarazu, ali i radijacijsku bolest. Takođe, nismo pronašli dokaze toksičnih hemikalija zakopanih u tlu za koje su meštani tvrdili da postoje."

Gotovo svaka peta osoba od 600 meštana Kalačija patila je od pomenutih simptoma.

Naučnici su pojačali istraživanje nakon što su se stanovnici žalili da situacija postaje sve gora. Jedna od stanovnica, Alsu Šjaledeva, kazala je: "Strahujemo da ćemo jednog dana svi zaspati", a Igor Samusenko, čiji sin boluje od iste bolesti, dodao je: "Prvo normalno trčkara okolo, a zatim odjednom uspori i počinje da posrće. Kad okrene glavu, oči mu ostanu usredsređene na ono što je gledao. Kad ga pokušate probuditi, izgleda kao da to i sam pokušava, ali ne polazi mu za rukom".

Ljubov Belkova bila je prvi zabeleženi slučaj ove bolesti u aprilu 2010. Lekari su u početku govorili da je reč o ishemijskom moždanom udaru, ali tada su i kod njenih komšija zabeleženi isti simptomi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: